Acasă Politic Bucureşti: Tribunalul a respins contestaţia lui Sorin Oprescu privind demolarea Cathedral...

Bucureşti: Tribunalul a respins contestaţia lui Sorin Oprescu privind demolarea Cathedral Plaza

DISTRIBUIȚI

132259 – 24102014 –  Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a pierdut contestația la executare introdusă împotriva deciziei irevocabile de demolare a clădirii Cathedral Plaza, anunță reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice. Potrivit aceleeaşi surse, prin decizia civilă nr. 30124/1.10.2014 pronunțată de Tribunalul București, a fost desființat în mod definitiv și irevocabil contractul, prin care Millenium Building Development (dezvoltatorul clădirii) a încercat să obțină furnizarea de gaze.

„Primarul general al Capitalei a pierdut contestația la executare introdusă împotriva deciziei irevocabile de demolare a clădirii Cathedral Plaza, respectiv sentința 2520/2012 a Tribunalului Dambovița. Justiția a spus nu și cu privire la furnizarea de gaze către clădirea ilegală, prin decizia civilă nr. 30124/1.10.2014 pronunțată de Tribunalul București, fiind desființat în mod definitiv și irevocabil contractul fraudulos, prin care MBD a încercat să obțină furnizarea de gaze, inducând în eroare furnizorul de utilități cu privire la legalitatea autorizației sale de construire. La cererea Distrigaz Sud Rețele – GDF Suez contractul a fost desființat, furnizorul de gaze neînțelegând să sprijine o activitate interzisă prin lege, respectiv furnizarea de utilități către o clădire fără autorizație de construire”, precizează reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice, citaţi de B365.ro.

„Succcesiunea de acțiuni ilegale, prin care Millennium Building Development a încercat să inducă în conștiința publică ideea că autointitulata clădire Cathedral Plaza a intrat în circuitul civil și nu ar putea fi desființată, este întreruptă de o serie lungă de decizii judecătorești irevocabile prin care autorizația a fost desființată retroactiv, s-a dispus radierea sa din cartea funciară, s-a respins cererea de alimentare cu energie electrică și cu gaze, iar primarul Oprescu a fost obligat să treacă la desființarea fizică a clădirii și la readucerea terenului la starea anterioară existenței acestei construcții. Reamintim că prin sentința nr. 2520/28.06.2012, pronunțată de Tribunalul Dâmbovița, Primarul General al Capitalei a fost obligat să emită decizia privind desființarea construcției Cathedral Plaza și totodată să ia toate măsurile administrative de aducere a terenului în situația anterioară și se află în procedura de executare silită, în cadrul căreia a emis  Dispoziția nr. 1024 prin care, cel puțin formal, a dispus desființarea construcției”, mai susţin reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

Sorin Oprescu argumenta la finalul anului trecut că municipalitatea nu are banii necesari demolării, aproximativ 17 milioane de euro, sumă pe care ar urma apoi să o recupereze de la proprietar.

Primăria Capitalei făcea următoarele precizări: „Prin dispozitia primarului general nr. 1024/25.09.2013, emisa in executarea sentintei civile nr. 2520/28.06.2012 pronuntata de Tribunalul Dambovita s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice in vederea stabilirii modalitatilor de desfiintare a constructiei – imobil de birouri Cathedral Plaza, estimarea costurilor si determinarea impactului asupra cladirilor aflate in vecinatate. De asemenea, prin acelasi act administrativ s-a stabilit cu privire la demararea procedurilor prevazute de Legea nr 50/1991, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea desfiintarii constructiei mentionate. Acest lucru trebuie sa aiba in vedere faptul ca imobilul in cauza nu este edificat pe un teren apartinand exclusiv domeniului public sau privat al municipiului Bucuresti, astfel incat acesta nu poate fi desfiintat pe cale administrativa conform dispozitiilor art 32 si 33 alin 4 din Legea nr 50/1991. In conformitate cu dispozitiile art 28 din acelasi act normativ, in cazul constructiilor fara autorizatie de construire, inclusiv ca efect al anularii autorizatiei, primarul va sesiza instanta de judecata in vederea demolarii acestora. Costurile necesare demolarii presupus a fi avansate de catre municipalitate, se vor recupera de la persoanele responsabile conform art 32 din Legea nr 50/1991. In ceea ce priveste contractele de concesiune incheiate intre municipalitate si SC Millenium Building Developement SRL a fost solicitata instantei judecatoresti pronuntarea unei hotarari cu privire la valabilitatea acestora. Litigiul este pe rol, urmand ca instanta sa transeze aceste aspecte. In acest moment municipalitatea incaseaza taxa de concesiune pe terenurile in discutie. Mentionam ca tot pe rolul instantelor judecatoresti se afla inregistrata cererea prin care SC Millenium Building Developement SRL solicita in contradictoriu cu institutia noastra intrarea in legalitate prin emiterea unei noi autorizatii de construire.” – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.