Acasă Externe Ucraina: Victorie zdrobitoare a pro-occidentalilor

Ucraina: Victorie zdrobitoare a pro-occidentalilor

DISTRIBUIȚI

 132281 – 27102014 –  Partidele pro-occidentale – blocul presedintelui Petro Poroshenko si alte patru partide, intre care si nationalistii – au obtinut impreuna in jur de 70% din voturi în urma alegerilor parlamentare desfăşurate duminică în Ucraina.

 Blocul Porosenko a obtinut 21,9% din sufragii, iar Frontul Popular al premierului Arseni Iatseniuk – 21,6%.

Participarea a depasit jumatate din numarul alegatorilor – 53% dintre alegatori prezentandu-se la vot. Partidul Comunist al fostului presedinte pro-rus Viktor Ianukovici a obtinut sub 3%, ceea ce l-ar putea impiedica sa mai acceada in viitorul parlament de la Kiev.

AFP comenteaza ca votul de duminica a fost unul crucial pentru fosta republica sovietica, care traverseaza cea mai grava criza de la proclamarea independentei in anul 1991.

Ucrainenii au votat masiv pentru o apropiere „ireversibila” a tarii lor de Europa, a declarat duminica seara presedintele Petro Porosenko

„Majoritatea alegatorilor s-au pronuntat in favoarea fortelor politice care sustin planul de pace (…) si cauta mijloace politice pentru a solutiona conflictul”, a adaugat Porosenko.

„Sustinatorii unei solutii militare sunt in minoritate.”

Porosenko s-a felicitat pentru declinul Partidului Comunist (care a obtinut mai putin de 3%), fiind pe cale sa nu mai obtina niciun mandat de deputat in Parlament, pentru prima oara din 1993 incoace.

„Tribunalul popular (…) a condamnat la moarte Partidul Comunist”, a declarat Petro Porosenko.

„Ucrainenii au aplicat o lovitura decisiva coloanei a cincea comuniste”, a continuat el.

„Astept constituirea cat mai rapida a unei noi coalitii” parlamentare, care va forma ulterior Guvernul, a adăugat presedintele ucrainean.

Potrivit analistilor, premierul Arseni Iateniuk, al carui partid – Frontul Popular – s-a clasat pe locul al doilea, isi va pastra functia. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.