Acasă Externe Bucureşti: Accidentul de la centrala nucleară ucraineană nu reprezintă un  pericol pentru...

Bucureşti: Accidentul de la centrala nucleară ucraineană nu reprezintă un  pericol pentru România

DISTRIBUIȚI

133270 –  04122014  – La sediul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice (MMSC) s-a întrunit miercuri Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență generate de poluări ale aerului și solului în cazul unor accidente industriale (inclusiv cele cu impact transfrontier). Comitetul a fost coordonat de ministrul Attila Korodi, în calitate de președinte, și a avut în vedere analiza tuturor informațiilor referitoare la accidentul produs la centrala nucleară Zaporoijie, Ucraina, în data de 28 noiembrie 2014.

În cadrul întâlnirii, au fost prezentate măsurile care s-au luat până în prezent în ceea ce privește factorii de mediu din România și au fost luate decizii cu privire la acțiunile viitoare care se impugn, potrivit unui comunicat al MMSC.

În urma rulării, de către Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a modelului numeric de dispersie, a rezultat că traiectoria posibilului nor de poluant radioactiv s-ar menține, în următoarele 48 de ore, la nord de granița României.

La nivelul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), conform datelor de monitorizare permanentă din ultimele zile, valorile s-au încadrat în limitele de variație ale fondului natural pentru toți factorii de mediu.

”Din momentul în care au apărut primele informații, MMSC a transmis scrisori prin care am solicitat informații cu privire la acest eveniment, atât ambasadei Ucrainei în România, ambasadei României în Ucraina, precum şi Ministerului Mediului din Ucraina. Chiar dacă toate datele indică faptul că nu avem probleme, vom monitoriza cu mare atenție situația, pentru a fi siguri că nu există motive de îngrijorare”, a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi.

MMSC va colecta și va analiza în continuare datele legate de subiect și va menține contactul permanent cu instituțiile statului care dețin atribuții în acest domeniu.

Centrala nucleară Zaporoijie se află la o distanță de aproximativ 500 km față de teritoriul României și este una din principalele centrale din lume, ca mărime. Pe scara urgențelor nucleare INES (International Nuclear Events Scale) de la 0 la 7, evenimentul a fost clasificat la scara 0 (eveniment neradiologic). Scara 7 este asimilată accidentelor de la Cernobîl și Fukushima, precizează MAE. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.