Acasă Externe Elveţia: Şeful diplomaţiei române: „Europa de Est se află acum într-un moment...

Elveţia: Şeful diplomaţiei române: „Europa de Est se află acum într-un moment de răscruce”

DISTRIBUIȚI

133304 –  05122014  – Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, joi, la cea de-a XXI-a reuniune a Consiliului Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), desfăşurată la Basel, în Elveţia.

În cadrul reuniunii, ministrul român şi omologii săi din celelalte state participante la OSCE au dezbătut perspectivele securităţii europene, cu accent asupra impactului crizei din Ucraina, potrivit unui comunicat al MAE.

În cadrul intervenţiei în plenul reuniunii, ministrul român a manifestat îngrijorare faţă de criza securităţii europene, în contextul actual marcat de conflictul din Ucraina, persistenţa conflictelor îngheţate din zona Mării Negre şi încălcarea principiilor şi normelor dreptului internaţional.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul ferm al României pentru eforturile de soluţionare a crizei din Ucraina, inclusiv pentru rolul important asumat de OSCE în acest sens. Totodată, el a reiterat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi pentru parcursul european al acesteia, dar şi preocuparea pentru impactul acţiunilor Federaţiei Ruse, inclusiv la nivel regional.

În acest context, şeful diplomaţiei române a subliniat valabilitatea principiilor, documentelor şi regulilor care guvernează abordarea cuprinzătoare a securităţii în spaţiul OSCE, precum şi ataşamentul României faţă de respectarea deplină a principiilor şi normelor dreptului internaţional.

De asemenea, ministrul român de Externe a evidenţiat necesitatea intensificării eforturilor pentru soluţionarea conflictelor îngheţate în spaţiul OSCE, cu respectarea principiilor fundamentale şi a normelor de drept internaţional.

În acest context, Bogdan Aurescu a subliniat importanţa prioritară pe care România o acordă soluţionării conflictului din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, reconfirmând sprijinul pentru negocierile în format ”5+2” şi solicitând continuarea eforturilor pentru obţinerea de progrese în procesul de negociere.

„Europa de Est se află acum într-un moment de răscruce. Fiind primul stat membru UE care a ratificat Acordurile de Asociere ale Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei cu UE, ţara noastră a demonstrat, fără echivoc, susţinerea fermă pentru vocaţia europeană a acestor state. Vom continua să susţinem cu tărie acest obiectiv”, a evidenţiat ministrul Bogdan Aurescu.

Reuniunea de la Basel marchează încheierea Preşedinţiei-în-Exerciţiu elveţiene a OSCE, care va fi preluată în 2015 de Serbia. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.