Acasă Externe Bruxelles: România rămâne suținătorul Moldovei

Bruxelles: România rămâne suținătorul Moldovei

DISTRIBUIȚI

 134120 – 20012015 – Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut luni, în marja participării la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, întrevederi cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocierile de aderare, cu Corina Creţu, comisarul european pentru politică regională şi cu membrii români ai Parlamentului European.

Întrevederea cu comisarul Johannes Hahn a prilejuit un schimb de vederi asupra evoluţiilor  din Vecinătatea Estică şi a rolului Parteneriatul Estic ca instrument eficient şi viabil de interacţiune cu statele partenere, potrivit unui comunicat al MAE. Ambii interlocutori au  subliniat importanţa dezvoltării  acestuia ca instrument flexibil şi adaptat nevoilor partenerilor.  Bogdan Aurescu a exprimat deplina disponibilitate a României de a se implica în procesul de modernizare a Politicii Europene de Vecinătate și respectiv a Parteneriatului Estic, comisarul Hahn apreciind contribuția transmisă recent de România pe această temă.

Ministrul român al Afacerilor Externe a reafirmat, în acest context, susţinerea României pentru avansarea Republicii Moldova, cel mai performant dintre statele Parteneriatului Estic, în parcursul său european. Ministrul a subliniat de asemenea necesitatea formării Guvernului cât mai curând, astfel încât eforturile de reformă și de apropiere de UE să continue.

În cadrul discuțiilor, Bogdan Aurescu a reiterat, totodată, importanţa continuării procesului de extindere, ca una dintre cele mai de succes politici ale proiectului european, pe baza principiilor meritelor proprii şi a respectării criteriilor de aderare.

Discuția cu comisarul Corina Crețu a reliefat importanţa pentru  statele membre şi pentru România a unei politici regionale eficiente şi pragmatice, care să se fundamenteze pe o prioritizare adecvată a resurselor şi pe proiecte cu viziune, dedicate  reducerii decalajelor de dezvoltare între diferitele regiuni ale Uniunii.

Ministrul român a evidenţiat, în context, rolul major al politicii de coeziune în promovarea creşterii şi în atenuarea efectelor crizei economice şi a reiterat obiectivul României în privinţa creşterii absorbţiei fondurilor europene şi a transmis aprecieri pentru deschiderea şi sprijinul acordat în acest sens de Comisia Europeană.

Bogdan Aurescu a exprimat încrederea în sprijinul acordat de Comisie implementării Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, prioritate atât a Uniunii Europene, cât şi a României.

În discuția cu membrii români ai Parlamentului European au fost abordate subiectele de interes prioritar pentru România, aflate pe agenda PE, precum şi prioritățile de politică externă ale României pentru anul 2015, se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.