Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: PNL: Guvernul politizează sistemului educaţional prin concursuri-fulger pentru funcţiile de inspector-şef

Bucureşti: PNL: Guvernul politizează sistemului educaţional prin concursuri-fulger pentru funcţiile de inspector-şef

DISTRIBUIȚI

134761 – 11022015 Deputatul PNL Vlad Nistor atrage atentia că organizarea, din scurt, a concursurilor pentru funcţiile de inspectori şcolari generali, semnalează intenţia PSD de a permite accesul şi confirmarea în aceste funcţii doar pentru persoanele agreate politic de actuala putere.

“Calendarul impus este unul de o urgenţă inexplicabilă în mod obiectiv. Metodologia concursului a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 6 februarie a.c., iar data adresei oficiale a MECS către inspectoratele şcolare datează tot din 6 februarie. Este evident faptul că ministerul intenţionează să trateze acest subiect cu o extremă grabă, fapt care ridică numeroase întrebări. Astfel, perioada înscrierii la concurs este foarte scurtă: înscrierile se deschid la nici 10 zile de la anunţarea concursului, durează 6 zile, dintre care două de week-end. Modul în care s-a făcut anunţul, precum şi durata scurtă dedicată înscrierilor este de natură să împiedice pe cei mai mulţi dintre dascălii eligibili să ia în considerare participarea la concurs”, a declara deputatul Vlad Nistor.

Graba organizării acestui concurs care trebuie finalizat până pe 20 martie ridică suspiciuni privind interesele politice ale actualei puteri de a confirma în aceste funcţii persoane agreate, confirmate de faptul că ulterior se va trece şi la un al doilea concurs, pentru inspectorii adjuncţi.

“Organizarea în aceste condiţii a concursurilor pentru inspector-şefi va avea urmări extrem de grave, având în vedere că, în urma adoptării OUG 49/2014, inspectoratele şcolare au devenit responsabile de organizarea concursurilor pentru funcţiile de directori de unităţi de învăţământ preuniversitar. Cei 42 de inspectorii generali numiţi prin această procedură de urgenţă vor fi, prin urmare, cei care vor alege directorii şcolilor şi liceelor din România”, a spus reprezentantul PNL.

Un alt element suspect în acest demers declanşat în lipsa oricărei dezbateri publice, este modificarea discutabilă a metodologiei de concurs. “Menţionăm cu deosebire articolul 2, litera i), prin care se cere să nu fi împlinit la “data concursului” vârsta de pensionare. Ne întrebăm dacă nu acesta este unul dintre motivele urgentării concursurilor, anume pentru a permite unei clientele politice a coaliţiei de guvernare să ocupe mandate cu o durată de patru ani, chiar dacă pe parcursul lor este depăşită vârsta de pensionare”, a precizat deputatul liberal.

Grupul parlamentar al PNL constată insistenţa Guvernului în adoptarea unor măsuri care nu au nicio legătură cu profesionalizarea necesară sistemului de învăţământ, ci numai cu interesele politice şi electorale ale guvernanţilor. Parlamentarii liberali consideră că această practică a adoptării unor decizii cu mare impact social în regim de urgenţă, prin ordonanţe guvernamentale şi asumări de răspundere, menite să evite consultarea publică, contravine principiilor democratice, este nocivă şi împiedică realizarea unor veritabile politici publice în educaţia naţională. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.