Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Ministrul Energiei: Preţul gazelor naturale va creşte de la de la...

Bucureşti: Ministrul Energiei: Preţul gazelor naturale va creşte de la de la 1 iunie

DISTRIBUIȚI

135326 – 06032015  –   Preţul gazelor naturale nu va creşte aşa cum era stabilit în calendarul iniţial deAndrei Gerea liberalizare a gazelor natural, ci de la 1 iunie, a declarat Andrei Gerea, ministrul Energiei, Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri.

Cu FMI am avut discuţii legate de angajamentele României şi am avut şi discuţii legate de un nou calendar de liberalizare pentru gazele destinate populaţiei. Aceste discuţii au început din decembrie-ianuarie când România trebuia să facă acest pas,  dar nu s-a intrat pe acest calendar, iar FMI a fost foarte nemulţumit chiar dacă au existat discuţii despre amânare. Au fost două modificări esenţiale aici: extinderea termenului de la 2018 până la 2021 şi al doilea element liberalizare care trebuia să înceapă de la 1 ianuarie şi care va fi din punctul nostru de vedere de la 1 iunie”, a spus Gerea, citat de Jurnalul.ro

Ministrul spune că actualul Guvern şi-a dorit “o creştere mai lină, suportabilă pentru populaţie şi care să nu ne ducă în situaţia ca în timp scurt să ne trezim cu acest calendar cu preţuri mai mari ca pe piaţa liberă”.

Un ritm anual de creştere a preţurilor ar putea fi de 5%, dar nivelul nu s-a stabilit încă: “Nici măcar furnizorii de gaze nu susţin această liberalizare în ritm accelerat deoarece sunt conştienţi că în primă fază scumpirile prea mari pot duce la o scădere a consumului care va afecta companiile. Presiunea FMI şi CE este în defavoarea tuturor, şi a companiilor şi a consumatorilor. Sper că argumentele nostre au fost bine înţelese de FMI. Se plăteşte mult pe utilităţi în România raportat la veniturile populaţiei iar propunerea lor de a oferi compensaţii pentru persoanele vulnerabile nu ţine pentru că ar trebui ca toată lumea să primească aceste compensări. Când 20% din veniturile oamenilor sunt reprezentate de costurile utilităţilor, aceasta este o problemă”, spune Gerea.

Vestea bună este că energia electrică nu se va scumpi în următoarele luni: “Nu sunt elemente care să ducă la o scumpire a energiei electrice. Cei care furnizează energie stau destul de bine iar Hidroelectrica poate furniza în continuare energie ieftină”, a spus Gerea. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.