Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: CCR: există conflict de natură constituțională între autorități în cazul Șova

București: CCR: există conflict de natură constituțională între autorități în cazul Șova

DISTRIBUIȚI

Augustin Zegrean135954 – 08042015 – Curtea Constituțională a României (CCR) a admis miercuri, 8 aprilie 2015, sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și a constatat că există conflict de natură constituțională între autorități, urmând ca Senatul să redacteze hotărârea referitoare la cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova.

 În ședința din ziua de 8 aprilie 2015, Plenul Curții Constituțional a examinat cererea formulată de președintele României privind soluționarea conflictului juridic de natură constituțională dintre Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, și Parlamentul României, respectiv Camera Deputaților și Senat, pe de altă parte.

În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, CCR a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, și Parlamentul României, respectiv Camera Deputaților și Senatul, pe de altă parte, generat de omisiunea Camerei Deputaților și a Senatului de a modifica dispozițiile art.24 din Legea nr.96/ 2006 privind statutul deputaților și al senatorilor, respectiv dispozițiile art.173 din Regulamentul Senatului. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică președintelui României, precum și Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliului Superior al Magistraturii, Camerei Deputatilor si Senatului României.

În aceeasi zi, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea formulată de Președintele Consiliului Superior al Magistraturii privind soluționarea conflictului juridic de natură constituțională dintre Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Senatul României. În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Senatul României, declanșat de refuzul acestuia din urmă de a redacta și publică hotărârea care atestă rezultatul votului dat în Plenul Senatului. Senatul are obligația de a redacta hotărârea adoptată în ședința Plenului din 25 martie 2014 prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviințare a arestării senatorului Dan – Coman Șova, de a comunica hotărârea autorităților publice competențe și de a o publica în Monitorul Oficial al României.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, precum si Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Senatului României.

În aceeași ședință, plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere sesizarea referitoare la neconstituționalitatea prevederilor art.173 din Regulamentul Senatului, sesizare formulată de un număr de 43 senatori. În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constitutională a respins, ca devenită inadmisibilă, sesizarea de neconstituționalitate având ca obiect dispozitiile art.173 din Regulamentul Senatului. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică președintelui Senatului. Argumentațiile reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, anunță Compartimentul Relații externe, relații cu presa și protocol al Curții Constituționale. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.