Acasă Nord-Est Iasi Iaşi: Procurorul Emilian Eva, pus sub control judiciar

Iaşi: Procurorul Emilian Eva, pus sub control judiciar

DISTRIBUIȚI

137894 – 26062015 – Procurorul Emilian Eva, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile de DNA, in dosarul in care este acuzat de fals in declaratii si operațiuni financiare incompatibile cu funcția (ar fi tranzactionat peste 200 de picturi, cu o valoare de piata de aproximativ 300.000 de euro).

Potrivit anchetatorilor, Emilian Eva a achizitionat, in intervalul noiembrie 2014 – aprilie 2015, 94 de tablouri, unele semnate de pictori romani sau straini bine cotati pe piata de arta din Romania, pe care, in mod direct sau prin intermediari, le-a lasat in custodie spre evaluare la Casa de licitatie „ARA ART” din Bucuresti.

Dintre acestea, 16 tablouri, semnate de pictorii Ziffer Sandor, Nicu Enea, Constantin Piliuta, A. Popp, Oszkar Nagy, Thorma Janos, Aurel Ciupe, au fost evaluate la suma totala de 81.600 de euro.

In perioada ianuarie – februarie, procurorul Emilian Eva a postat prin intermediari, spre vanzare, pe site-ul OLX (cu mentiunea „tablouri originale/expertizate”) 34 de tablouri (presupus a fi semnate sau executate de catre pictorii Octav Bancila, Tibor Erno, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Samuel Mutzner, Jean Cheller, Sion Theodorescu, Ludovic Basarab, Stefan Pelmus, Otto Briese, Hentia Sava, Ion Musceleanu, Aurel Bordenache, Stefan Popescu, Constantin Piliuta, Mircea Ciobanu, Ligia Macovei, Sever Frentiu, Adam Baltatu, Constantin Stahi, Max Herman Maxy, M.H. Georgescu, Sirato Francis, Sabin Balasa, Jean Steriadi), solicitand suma totala de 51.800 de euro.

Ulterior, in perioada 4 februarie – 22 iunie 2015, procurorul a achizitionat sau a dus tratative in vederea achizitionarii de la diverse persoane fizice sau galerii de arta, a cerut evaluari de la persoane cu expertiza in domeniu, a restaurat, apeland la diversi pictori/restauratori, si a valorificat sau a incercat sa valorifice aproximativ 97 de tablouri, dintre care 12 tablouri (semnate sau presupus a fi executate de catre pictorii Alexandru Ciucurencu, Jean Steriadi, Jean Cheller, Radu Daranga, Gheorghe Petrascu, Nicolae Darascu, Szaba Vilmos, Corneliu Baba, Dan Hatmanu, Karoly Ferencz si Nicu Enea) au fost evaluate de catre Emilian Eva si intermediari, la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline si 7.500 de lei.

In data de 12 ianuarie, prin intermediul fiicei sale, Bianca Eva, a obtinut de la Ministerul Culturii – Directia Judeteana pentru Cultura Iasi un certificat de export si a trimis 3 tablouri in Marea Britanie, semnate Dimitrie Berea, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitatii.

Potrivit DNA, Emilian Eva a tranzactionat sau a intermediat tranzactionarea a peste 200 de picturi, cu o valoare de piata de aproximativ 300.000 de euro, desi calitatea de magistrat este incompatibila cu efectuarea actelor de comert.

DNA i-a identificat pe principalii furnizori ai procurorului Eva, in persoana lui Dan Nicolae Tesloianu, doctor la Spitalul Judetean „Sfantul Spiridon” din Iasi, cunoscut colectionar de arta de pe raza municipiului Iasi, precum si pe Tegzes Gabor, samsar de opere de arta, care isi desfasoara activitatea preponderent in zona Transilvaniei.

Procurorul a mai fost sprijinit de nepotul sau, Ioan Eva, asistent medical in cadrul Spitalului de Boli Infectioase „Sfanta Parascheva” din Iasi; de fiica sa, Bianca Eva, studenta, precum si de fostul prieten al acesteia Alexandru Cretu. – PROMPT MEDIA

 foto : evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.