Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Senatorul Christian Chiru: România îşi permite luxul de a renunţa anual la...

Senatorul Christian Chiru: România îşi permite luxul de a renunţa anual la cinci milioane de tone de mâncare încă bună pentru consum

DISTRIBUIȚI

 137485  – 11062015 –  Senatorul Christian Gigi Chiru a susţinut în Parlament declaraţia politică „Reducerea risipei de mâncare”. Uniunea Europeană a declarat 2014 drept „anul împotriva risipei de mâncare” şi a cerut statelor membre să ia măsuri pentru combaterea fenomenului. Franţa, Germania, Belgia, Olanda, Italia şi Spania au iniţiat campanii de informare a publicului.

Parlamentarul constănţean a arătat că fiecare român aruncă, anual, aproape 100 de kilograme de mâncare. Românii aruncă 400 de grame de mâncare zilnic! În topul țărilor europene care generează cele mai multe deșeuri alimentare, România se află pe locul 10 din 27 de state analizate de Eurostat. Risipa de alimente, una dintre marile probleme ale lumii moderne în țările dezvoltate, poate fi redusă cu până la 60% prin educație și tehnologie.

Astfel, anul 2014 a fost desemnat de Uniunea Europeană drept an al luptei împotriva risipei de alimente, iar până în 2025 se dorește o reducere cu 50% a deșeurilor alimentare. „România, una dintre cele mai sărace ţări din Uniune, îşi permite luxul de a renunţa anual la cinci milioane de tone de mâncare încă bună pentru consum. Consider că şi România poate să se alinieze acestui nou trend european. Suntem prea săraci pentru a risipi, în special mâncarea. Marile supermagazine, cele care trăiesc foarte bine de pe urma românilor, incinerează tone de mâncare bună, în loc să o ofere celor care au cu adevărat nevoie de ea. Pe de altă parte, Direcţiile Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului din întreaga ţară se plâng din cauza lipsei fondurilor şi aşteaptă lună de lună rectificări bugetare, pentru a avea banii necesari pentru hrana copiilor din centrele de plasament sau a asistaţilor sociali. Sunt părinţi care, din cauza veniturilor mici, nu au cu ce să-şi hrănească copiii şi sunt bătrâni care aşteaptă lună de lună pachetele cu alimente date de autorităţi sau de Uniunea Europeană pentru a avea ce mânca”, a spus în Parlament senatorul constănţean Christian Gigi Chiru.

Acesta a subliniat faptul că la cumpărături ne place să vedem coşurile pline, chiar dacă nu avem nevoie de tot ce punem în ele. Iar acasă ne trezim cu produse expirate în frigider. Statisticile arată că 15 la sută dintre alimentele aruncate nici măcar nu au fost scoase din ambalaj. Această metodă ar veni în ajutorul ONG-urilor care, la rândul lor, prin centrele pe care le deţin, vor distribui mâncarea acolo unde este nevoie. Fiecare centru mare, supermarket, va fi obligat să încheie contracte cu astfel de organizaţii și insitutiții publice, prin care să distribuie alimentele spre zonele în care este nevoie.

Îmi doresc ca şi Constanţa să devină un oraş care să aibă un astfel de program  pilot, timp de un an-doi, pentru a vedea ce rezultate vom avea. Constanţa chiar ar putea deveni un oraş-pilot în care am putea pune în aplicare acest program. Propun ca marilor retaileri să li se interzică să distrugă mâncarea nevândută şi care nu a depăşit termenul de valabilitate. În plus, pentru a exista o situație corectă față de marile supermaketuri, ar trebui ca, prin donaţia de mâncare, să li se ofere acestora beneficii fiscale. În acest fel, acestea ar ajuta comunitatea, oferind alimente care încă sunt bune  de consum, reducându-se astfel risipa de mâncare. Consider că ar trebui să existe un sentiment de compasiune faţă de comunitate şi tot ce ar putea fi donat, să se facă într-un mod transparent şi corect, pentru a-i ajuta pe cetăţeni. Nu avem nevoie decât de voinţă şi de iniţiativă! Este în puterea noastră să oferim o viaţă mai bună tuturor românilor!”, a mai spus senatorul Christian Gigi Chiru, în declaraţia politică „Reducerea risipei de mâncare”.PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.