Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Ministrul Fondurilor Europene: România a făcut o figură frumoasă la Bruxelles

Ministrul Fondurilor Europene: România a făcut o figură frumoasă la Bruxelles

DISTRIBUIȚI

138277 – 13072015  – La sfârșitul anului 2014 au fost aprobate de către Comisia Europeană (CE) două programe operaţionale: Programul Operaţional Asistenţă Tehnică și Programul Operațional Competitivitate. Programul Operațional Competitivitate, aprobat de CE în decembrie 2014, are o alocare financiară de aproximativ 1,58 miliarde euro, din care 1,33 miliarde euro contribuţia UE (Fondul European de Dezvoltare Regională), iar Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, aprobat de CE tot decembrie 2014, are o alocare financiară de aproximativ 251 milioane euro, din care 212 milioane euro contribuţia UE (Fondul European de Dezvoltare Regională), potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

            La începutul acestui an au fost adoptate Programul Operaţional Capacitate Administrativă şi Programul Operaţional Capital Uman.

            Programul Operaţional Capital Uman are o alocare financiară de aproximativ 5,05 miliarde euro, din care 4,22 miliarde euro contribuţia din Fondul Social European, iar aproximativ 105 milioane euro reprezintă fondurile provenite din inițiativa „Locuri de muncă pentru tineri”.

            Programul Operaţional Capacitate Administrativă, un program strategic de referință pentru administrația publică din România, are o alocare financiară de aproximativ 658 milioane euro, din care 553 milioane euro contribuţia din Fondul Social European.

            Programul Operaţional Regional a fost de asemenea aprobat de Comisia Europeană, iar alocarea pentru acesta este de 7,91 miliarde euro, din care 6,7 miliarde euro contribuţia UE (Fondul European de Dezvoltare Regională).

            Tot anul acesta a avut loc si aprobarea oficială a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

            Totodată, în această săptămână a fost aprobat Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, care beneficiază de cea mai mare alocare de fonduri europene, de circa 9,4 miliarde euro (la care se adaugă o cofinanțare națională de circa 2,4 miliarde euro) și este finanțat atât din Fondul European de Dezvoltare Regională, cât și din Fondul de Coeziune.

            “Mă bucură nespus aceste reușite ale Guvernului Ponta, pentru că ele vor aduce beneficii reale în viața românilor și în economia acestei țări. Aș vrea să reamintesc  faptul că acest guvern a preluat o absorbție de nici 8%. Avem astăzi, in ciuda tuturor criticilor, care sunt inevitabile, 55% absorbție iar în decembrie 2015 ne vom încadra fără dubiu în intervalul 65 – 80%. Așadar, munca serioasă nu se face cu ridicarea poalelor în cap și nici cu acuze nefondate. România are nevoie de seriozitate și de îndeplinirea unor obiective precum cele enumerate mai sus pentru ca vocea sa să fie una demnă si responsabilă”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene.

            Marius Nica amintește că regulamentele europene aferente exercițiului financiar 2014-2020 au fost aprobate la finalul lunii decembrie 2013. Conform acestora, în termen de 4 luni, statele membre urmau să trimită spre aprobare acordurile de parteneriat.

            “România a respectat toate termenele impuse de regulamente și reamintesc faptul că a fost al unsprezecelea stat membru din 28 care a reușit aprobarea acestui document strategic. Totodată, la nivel european nici în acest moment nu sunt aprobate toate programele europene. În concluzie, România nu a înregistrat întârzieri în comparație cu celelalte state membre, ba chiar a făcut o figură frumoasă în cadrul Comisiei Europene”, a mai explicat Marius Nica. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.