Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: CNAS informează

București: CNAS informează

DISTRIBUIȚI

 139478 – 01092015 –   Din data de 1 septembrie asigurații care nu au card emis vor beneficia de servicii medicale fără să prezinte medicului adeverința de înlocuire a cardului de sănătate.

La un an de la demararea distribuirii, utilizarea cardului național de sănătate devine obligatorie pentru persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani, pentru care a fost emis acest card.

Până în prezent aproximativ 15 milioane de asigurați au intrat în posesia cardurilor de sănătate, iar la casele de asigurări mai sunt în jur de 300.000 de carduri de sănătate tipărite care așteaptă să fie ridicate de către asigurați.

Dacă după data de 1 mai 2015 asigurații al căror card a fost emis au avut acces la servicii medicale cu sau fără a-l utiliza, începând cu data de 1 septembrie 2015, toți asigurații care au intrat în posesia cardurilor sau ale căror carduri se afla la casele de asigurări vor avea acces la servicii medicale programate, decontate în sistem doar în baza cardului de sănătate.

Începând cu această dată, asigurații care nu au card emis vor beneficia de servicii medicale din pachetul de bază, în sistemul public de sănătate. Furnizorul de servicii medicale va verifica pe aplicația de pe site-ul CNAS calitatea de asigurat și dacă pacientul are card emis. Pentru a beneficia de servicii medicale, aceste persoane nu au nevoie de adeverința de asigurat eliberată de casa de asigurări. Aceste servicii vor fi validate și decontate în vechiul sistem.

Dacă pacientul nu este asigurat sau are card emis dar nu îl prezintă la furnizor, acesta va putea primi doar servicii medicale de urgență. Pentru servicii medicale programate, asiguratul va trebui să solicite eliberarea cardului de sănătate de la casa de asigurări în evidență căreia se află.

”Este important ca asigurații care nu au card emis să știe că pot accesa servicii medicale după data de 1 septembrie ca și până acum. În sistem, card emis înseamnă card care a ajuns la asigurat sau, în cazul în care nu i-a putut fi înmânat personal de către poștaș, a fost predat la casa de asigurări de unde posesorul trebuie să îl solicite. Am creat bază legală pentru ca acest lucru să fie posibil, astfel încât accesul asiguraților în sistem să nu fie îngrădit”, a declarat Vasile Ciurchea, președintele CNAS.

Adeverința de înlocuire a cardului de sănătate se eliberează la casele de asigurări în următoarele situații:

* Refuzul de utilizare a cardului de sănătate din motive religioase și de conștiință

* Solicitarea unui card duplicat în cazul pierderii sau distrugerii cardului de sănătate primit

Începând cu data de 1 septembrie 2015, casele de asigurări care dețin un număr mare de carduri de sănătate care așteaptă să fie ridicate de asigurați. Vor avea un program de lucru prelungit cu asigurații, de luni până vineri, în intervalul 08.00 – 20.00.

”Pentru că estimam că în perioada următoare va fi un număr mai mare de asigurați care vor solicita cardurile de sănătate, am cerut extinderea programului de lucru cu asigurații. Vom vedea cum vor evolua lucrurile în prima săptămână, după care vom decide unde și dacă este necesară menținerea acestui program prelungit”, a declarat Vasile

Casele de asigurări care vor avea program de lucru prelungit pentru eliberarea cardurilor de sănătate sunt în județele Arad, Bihor, Bistrița, Brașov, Buzău, Caraș, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș și în municipiul București. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.