Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Atenție mare la preţurile medicamentelor!

București: Atenție mare la preţurile medicamentelor!

DISTRIBUIȚI

neviser-zaharcu 146530 – 27092016 –  Deputatul PSD Neviser Zaharcu i-a cerut ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, printr-o interpelare, să se preocupe mai mult de controlul preţurilor medicamentelor. ”Piaţa internă de produse farmaceutice, evaluată la aproximativ 1,5 miliarde de euro, este asigurată în proporţie de 80% din importuri. Conform unor reglementări în vigoare, medicamentele din import – din UE şi state non-UE, care se acordă cu prescripţie medicală sub forma compensată, sunt înregistrate în România la preţul minim european, calculat la nivelul minim de comparaţie cu preţul aceluiaşi medicament înregistrat în ţările cu care se efectuează comparaţia”, a apreciat deputatul social democrat, în documentul oficial înaintat conducerii Ministerului Sănătăţii.

”Autoritatea competentă pentru stabilirea modului de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman este Agenţia Naţionala a Medicamentului. Aceasta deţine preţurile comparative calculate în baza cărora se stabileşte preţul cu ridicata pentru medicamentele româneşti şi preţul extern în cazul medicamentelor din import. Deoarece au fost prezentate informaţii care susţin existenţa unor diferenţe semnificative de preţ între medicamente similare comercializate în România şi medicamente comercializate în celelalte state comunitare, specialiştii farmacişti vă sesizează cu privire la practicarea la nivel naţional a unor preţuri dezavantajoase la medicamentele compensate, cu un impact direct asupra bugetului asigurărilor sociale de sănătate. Spre exemplu, oamenii din sistem au sugerat cazul medicamentului Plavix, care a avut într-un an vânzări de 12,7 milioane de euro, conform studiilor efectuate pe piaţa farmaceutică din România, produsul având un preţ aprobat de 51,75 euro (preţ CIP), în comparaţie cu preţul practicat în Italia, de 42,46 euro. Numai în cazul comercializării acestui medicament prejudiciul adus bugetului de stat a fost de peste 2 milioane de euro”, a mai subliniat parlamentarul tulcean.

În finalul interpelării, Neviser Zaharcu i-a adresat ministrului Sănătăţii următoarele întrebări: ”1. Cum îşi îndeplineşte Ministerul Sănătăţii atribuţia de aliniere a preţurilor medicamentelor?; 2. Cum a suportat bugetul asigurărilor sociale de sănătate diferenţa de cost a medicamentelor comercializate în România?; 3. Care este prejudiciul adus statului şi ce măsuri au fost luate pentru remedierea acestor situaţii?” –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.