Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Firea își calcă pe inimă și cere ajutor Guvernului

București: Firea își calcă pe inimă și cere ajutor Guvernului

DISTRIBUIȚI

gabriela-firea146134 – 08092016 –  Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a transmis o scrisoare prim-ministrului, Dacian Ciolos, viceprim-ministrului Vasile Dincu, precum si ministrului Energiei, Victor Vlad Grigorescu si ministrului Finantelor Publice,Anca Dragu, in care face un apel la membrii Guvernului sa se implice in rezolvarea situatiei problematice dintre RADET si ELCEN precum si in gasirea unor solutii urgente pentru a asigura necesarul financiar atat al RADET, cat si al ELCEN SA.

Firea considera ca politica extrema dusa de ELCEN, care ameninta constant cu sistarea furnizării agentului termic către RADET, precum si invocarea unei datorii istorice care impiedica functionarea corespunzatoare a ELCEN-ului, nu face altceva decat sa afecteze echilibrul economic al Capitalei, perturband atat programul de investitii in infrastructura cat si serviciile oferite bucurestenilor. Primarul general a explicat ca nu se poate  pune in pericol intreg bugetul Primariei Capitalei, pentru scoli, gradinite, spitale, pentru proiectele de infrastructura si alte nevoi urgente, pentru a plati in doua – trei luni  o datorie istorica de 10-15 ani pe care o au aceste unitati economice. Mai mult decat atat, atitudinea ELCEN este nejustificata, mai ales ca subvenţia datorată RADET pe anul 2016 de către municipiul Bucureşti este plătită la zi în cuantumul aprobat de CGMB  (din 657 milioane lei s-au plătit conform deconturilor 451 milioane lei). De mentionat ca subvenţia nu este flexibila, deoarece se bazează pe calculul gcal /izic consumate la preţul stabilit de ANRE. Asupra cuantumului valorii subvenţiei nicio autoritate publică a Capitalei nu poate interveni, asa cum solicita permanent ELCEN şi ceilalţi furnizori ai RADET.

”Pentru a nu risipi banul public am solicitat realizarea in regim de urgenta a unui audit la RADET. Sper ca rezultatele acestuia, coroborate cu cele ale verificarilor facute de  Corpul de control al Primului ministru la ELCEN vor contribui la o bună guvernare în folosul contribuabililor bucureşteni. Avand in vedere ca peste 60% din veniturile ELCEN sunt furnizate de clientul RADET, consider ca solutia de rezolvare nu poate veni doar de la Primaria Municipiului Bucuresti si este necesara implicarea, atat a dumneavoastra personal si a structurilor Guvernului (Ministerul Energiei, Finantelor, Dezvoltarii), cat si a autoritatilor coordonate de Parlamentul Romaniei (ANRE), prin toate metodele legale, avand ca scop gasirea unei solutii globale de identificare a datoriilor reale si a metodelor de scadentare sau esalonare a acestora. Pe termen scurt, stimate domnule Prim-ministru, va rog sa aveti in vedere gasirea unor solutii urgente pentru a asigura necesarul financiar atat al RADET, cat si al ELCEN SA, in vederea trecerii perioadei de iarna 2016-2017, cu precizarea ca in prezent Primaria Municipiului Bucuresti nu poate achita decat subventia, care este platita la zi. Totodata, va cer sprijin, ca șef al Guvernului, in ceea ce priveste elaborarea si promovarea unor acte normative menite sa solutioneze situatia prezentata. Am incredere ca impreuna vom reusi rezolvarea acestor probleme ce treneaza de mai bine de 10 ani, prin gasirea unor solutii atat pe termen scurt cat si pe termen lung”, se arata in scrisoarea trimisa de Firea.  –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.