Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Strasbourg: Intrevedere bilaterală a senatorilor Titus Corlățean și Ben-Oni Ardelean, cu delegația...

Strasbourg: Intrevedere bilaterală a senatorilor Titus Corlățean și Ben-Oni Ardelean, cu delegația canadiană la APCE

DISTRIBUIȚI

corlatean-delegatie-canadianaS-a discutat, din nou, despre ridicarea vizelor pentru români146887 – 13102016 –  La 12 octombrie a.c., în marja celei de-a patra părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 10 – 14 octombrie 2016), senatorii Titus Corlățean și Ben-Oni Ardelean, membri ai delegației române la APCE, au avut o întrevedere cu membrii delegației canadiene, cu statut de observator la APCE, respectiv Scott Simms, șeful delegației, Percey Downe, David Wells, Don Davies, David Tilsen și Nick Whalen, membri ai delegației. La întâlnire a fost reprezentată și Misiunea permanentă a Canadei la Uniunea Europeană. Tema acestei întrevederi a fost Acordul de liber schimb UE-Canada și procesul de ridicare a vizelor pentru cetățenii români.

Delegația canadiană, care a solicitat această întrevedere, și-a exprimat speranța cu privire la perspectiva semnării de către Guvernul României a Acordului de liber schimb UE-Canada în perioada următoare, dând în același timp asigurări privind seriozitatea abordării procesului de eliminare a vizelor pentru cetățenii români.

Delegația română a menționat că relația bilaterală româno-canadiană este una extrem de solidă, fondată pe un set de valori și interese comune, pe cooperarea politică în cadrul NATO. În acest context, senatorul Corlățean a reamintit faptul că România a fost o susținătoare constantă și energică a finalizării Acordului de liber schimb dintre UE și Canada și că a salutat finalizarea acestor negocieri. Pe de altă parte, a relevat importanța deosebită acordată de România, în legătură cu tematica vizelor, pentru adoptarea unei decizii finale într-o perspectivă apropiată pentru cetățenii români, cetățeni ai Uniunii Europene, cu respectarea principiului reciprocității stabilit între UE și Canada în această materie. Potrivit senatorului Corlățean, subiectul se află în discuție de mai mulți ani, iar reprezentanții Parlamentului României au exprimat deja poziția privind necesitatea eliminării dublului standard aplicat cetățenilor români înainte ca Acordul de liber schimb UE-Canada să fie supus ratificării parlamentelor statelor membre. Subiectul libertății de circulație a cetățenilor, în opinia senatorului Corlățean, nu poate fi disociat de celelalte elemente incluse în Acordul de liber schimb, precum libertatea de circulație a bunurilor, capitalurilor și investițiilor.

Senatorul Ardelean a pus în evidență importanța unei decizii favorabile cetățenilor români din perspectivă politică și strategică, având în vedere cooperarea transatlantică la un nivel remarcabil între România și Canada, dar și prin prisma faptului că nu există un pericol de imigrație semnficativ dinspre România spre Canada. A arătat  de asemenea că România este unul dintre principalii parteneri ai Canadei din spațiul european și există o cooperare solidă în materie de securitate și combatere a terorismului, dar și în alte domenii de maximă importanță. Delegația română a subliniat că argumentele prezentate exprimă poziția consecventă a autorităților române de mai mulți ani, comunicată autorităților canadiene, inclusiv în cadrul vizitei de lucru întreprinse în Canada (3-7 mai 2016) de către senatorii Titus Corlățean și Ben-Oni Ardelean. În acest context, Parlamentul României așteaptă un calendar și garanții clare privind procesul de eliminare a vizelor pentru cetățenii români în viitorul apropiat, elemente care să fie transmise părții române înainte de eventuala decizie de semnare a Acordului de liber schimb UE-Canada, decizie fără de care este dificil ca structurile parlamentare competente din România să își schimbe poziția de rezervă față de ratificarea acestui acord. În finalul reuniunii, delegația parlamentară canadiană a reiterat interesul politic de a găsi o soluție care să vină în întâmpinarea așteptărilor părții române și respectiv pentru semnarea și ratificarea Acordului de liber schimb UE – Canada. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.