Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Vor permite magistrații condamnaților penal să ocupe funcții publice? Astăzi a treia...

Vor permite magistrații condamnaților penal să ocupe funcții publice? Astăzi a treia încercare. Membrii CCR renunță la declarații

DISTRIBUIȚI

145066 – 04042017 – Curtea Constituţională ar trebui să decidă astăzi, după două amânări, dacă persoanele condamnate penal pot ocupa funcții publice. Sesizarea a fost făcută la începutul lunii ianuarie de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, care a constatat „lipsa de coerenţă legislativă în stabilirea unor criterii de integritate clare, obiective şi general valabile pentru ocuparea funcţiilor aparţinând celor trei puteri organizate în cadrul democraţiei constituţionale, aspect de natură să aducă atingere principiului echilibrului puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. (4) din Constituţie, precum şi prevederilor art. 16 alin. (3) din Constituţie referitoare la ocuparea funcţiilor şi demnităţilor publice ”în condiţiile legii”.

Pentru îndepărtarea viciului de neconstituţionalitate şi pentru a da expresie principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, asigurând deplina efectivitate a textului constituţional, legiuitorul, în cadrul marjei sale de apreciere, va trebui să reexamineze dispoziţiile art. 2 din Legea nr. 90/2001 în sensul identificării unui raport de proporţionalitate între condiţiile ocupării unei funcţii publice şi scopul urmărit prin soluţia legislativă şi anume exercitarea funcţiei de membru al Guvernului de către o persoană desemnată să pună în aplicare Programul de guvernare acceptat de Parlament„, arată Avocatul Poporului.

De asemenea, Ciorbea consideră că între persoanele condamnate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie şi persoanele condamnate pentru infracţiuni săvârşite din culpă nu se face nicio distincție.

Dezbaterea pe marginea acestui subiect a fost declanșată de situația juridică a președintelui PSD, Liviu Dragnea, care nu a putut ocupa funcția de prim-ministru din cauza condamnării penale pe care a primit-o în dosarul referendumului.

Sesizarea depusă de Avocatul Poporului a fiost dezbătută de CCR pe 7 martie, care a amânat pentru 21 martie pronunţarea deciziei. De asemenea, și în 21 martie, CCR a anunţat o nouă amânare.

Cu puțin timp în urmă, preşedintele CCR Valer Dorneanu a anunţat că nu vom mai exista declarații pentru presă, singura modalitate de comunicare publică urmând a fi cea a comunicatelor de presă.

Luni seara, referindu-se la inflația de comunicări publice generate de magistrații membri ai unor organizații prifesionale, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a subliniat că justiția și câștigarea încrederii cetățenilor în instanțele de judecată se fac în sala de ședință, nu prin declarații publice. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.