Acasă Politic Activitate intensa a senatorului Corlățean în comisiile APCE

Activitate intensa a senatorului Corlățean în comisiile APCE

DISTRIBUIȚI

 147524 – 08092017 – În perioada 4 – 7 septembrie 2017, senatorul Titus Corlățean, președintele Delegației Parlamentului României la APCE, a participat la o serie de reuniuni ale comisiilor APCE care și-au desfășurat lucrările în aceste zile la Paris: Biroul Adunării Parlamentare, la care a luat parte în calitatea sa de vicepreședinte al APCE, Comisia pentru afaceri juridice și drepturile omului, Comisia pentru afaceri politice și democrație, Comisia specială privind Orientul Mijlociu și Lumea Arabă și Comisia de monitorizare a angajamentelor și obligațiilor statelor membre ale Consiliului Europei.

Cu acest prilej, a avut o serie de intervenții, între altele, pe marginea următoarelor proiecte de rapoarte: situația din Orientul Mijlociu; evaluarea Parteneriatului pentru Democrație cu Parlamentul Iordaniei; urmărirea penală și pedepsirea crimelor împotriva umanității și chiar a unui posibil genocid comis de DAESH; compatibilitatea Legii Sharia cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului: pot statele părți la Convenție să fie semnatare ale Declarației de la Cairo?; necesitatea elaborării unei Convenții europene privind profesia de avocat.

În cadrul reuniunii Comisiei APCE pentru afaceri politice și democrație, senatorul Titus Corlățean a fost desemnat Raportor al Adunării Parlamentare cu tema: Soluția a două state în Israel și Palestina/Procesul de Pace în Orientul Mijlociu. Desemnarea s-a făcut cu o majoritate consistentă de voturi dintre cei cinci candidați care au fost susținuți de diferite grupuri politice. Misiunea de raportor va presupune deplasarea în regiune pe parcursul unor vizite de documentare, detaliile acestora urmând a fi perfectate ulterior. De menționat că senatorul Corlățean a fost de asemenea desemnat, cu ocazia celei de-a treia părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 26-30 iunie 2017), Raportor al Adunării Parlamentare privind îndeplinirea obligațiilor și angajamentelor Georgiei față de Consiliul Europei din partea Comisiei de monitorizare a APCE.

Totodată, senatorul Titus Corlățean a condus, în calitate de președinte, lucrările Comisiei speciale a APCE privind Orientul Mijlociu și Lumea Arabă, în cadrul căreia au fost trecute în revistă stadiul actual și perspectivele Procesului de Pace în Orientul Mijlociu. La reuniune au fost invitate și au participat delegațiile parlamentare din Israel (Knesset) și Palestina (Consiliul Național Palestinian), care au avut intervenții în cadrul unui schimb de vederi cu membrii comisiei. Discuțiile s-au purtat într-un spirit constructiv, aceasta fiind în continuare o platformă singulară de contacte, care oferă participanților acces nemijlocit la acest for european. S-a convenit ca în cursul anului 2018, Comisia specială a APCE, condusă de senatorul Corlățean, să întreprindă o misiune de contacte politice și de documentare în regiunea Orientului Mijlociu, urmând ca destinația, calendarul și obiectivele acestei inițiative să fie ulterior stabilite.

În marja reuniunii, senatorul Titus Corlățean a avut o serie de discuții pe teme de interes pentru competența Comisiei speciale APCE pentru Orientul Mijlociu și Lumea Arabă cu membrii delegațiilor israeliană și palestiniană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.