Acasă Politic Deputatul Rotaru (PSD) vrea ”mecanisme funcționale de tragere la răspundere disciplinară, patrimonială...

Deputatul Rotaru (PSD) vrea ”mecanisme funcționale de tragere la răspundere disciplinară, patrimonială și penală a magistraților”

DISTRIBUIȚI
foto: botosaniexclusiv.ro

149924 – 21022018 – Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru se pronunță în favoarea unui cadrul legislativ pentru răspunderea obligatorie a magistraților.

Acesta argumentează că, în ultimii ani, România a primit cele mai multe condamnări CEDO pentru încălcarea articolului 6 din Convenție (Dreptul la un proces echitabil) – n.r.), însă niciun magistrat nu a suferit sancțiuni financiare sau disciplinare pentru încălcările grave ale drepturilor fundamentale, care au generat erori judiciare.

„Lipsa unui sistem eficient de răspundere a judecătorilor și procurorilor a determinat, conform mai multor sondaje de opinie, o cotă de peste 80% a românilor care consideră că este necesară o răspundere efectivă a magistraților. Într-o democrație consolidată avem nevoie de asumarea răspunderii celor care comit erori, indiferent de domeniul în care își desfășoară activitate. Nu contează poziția socială și profesională, toată lumea trebuie să răspundă pentru ceea ce face și nimeni nu poate fi deasupra legii. Voința populației este foarte clară: judecătorii și procurorii să plătească din propriul buzunar daunele pentru erorile judiciare comise”, a susține parlamentarul.

Deși PSD a susținut aproape în totalitate propunerile judecătorilor pentru actualizarea celor trei legi care guvernează sistemul judiciar în România, de această dată are obligația să se raporteze la ceea ce doresc cetățenii, și anume, aplicarea principiului fundamental al justiției, conform căruia nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege și trebuie să răspundă pentru faptele și deciziile sale.

Este nevoie de reglementări care să asigure mecanisme funcționale de tragere la răspundere disciplinară, patrimonială și penală a magistraților care comit abuzuri grave în justiție. Deci în mod cert statului îi revine obligația să se îndrepte împotriva magistraților care au făcut abuzuri sau erori judiciare. Așadar, dacă un cetățean este condamnat sau sancționat pe nedrept, iar acest lucru e confirmat de o instanță de judecată din România sau de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, statul e obligat să îi plătească despăgubirile stabilite în termen de cel mult 1 an de la pronunțare. După aceea, statul va fi obligat să se îndrepte împotriva magistratului care a comis abuzul sau eroarea pentru a achita suma plătită ca despăgubire pentru cel sancționat în mod nedrept”, a subliniat parlamentarul social-democrat.

Eroarea judiciară atrage automat răspunderea magistraților în cazul relei-credințe sau gravei neglijențe, în acord cu prevederile constituționale. Reaua-credință apare atunci când magistratul încalcă în mod deliberat drepturile omului și normele judiciare. Neglijența gravă apare atunci când normele judiciare sunt încălcate dintr-o eroare. Există prevederi similare în ceea ce privește răspunderea magistraților în cazul relei-credințe sau gravei neglijențe care sunt în vigoare și în alte state membre ale Uniunii Europene precum: Suedia, Germania, Portugalia, Italia, Franța, Austria.

Consider că dacă o instanță de judecată stabilește că un cetățean a fost prejudiciat de un magistrat, iar Ministerul Finanțelor Publice îi plătește acelui cetățean o despăgubire, atunci e obligatoriu, nu doar opțional, ca statul să recupereze acei bani de la cel care a comis prejudiciul. Nu e deloc corect ce se întâmplă acum, când toate aceste prejudicii produse de unii magistrați sunt achitate din banii românilor care plătesc taxe și impozite”, a completat deputatul botoșănean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.