Acasă Politic Un deputat vrea ca Iașiul să fie centrul administrării relațiilor cu Republica...

Un deputat vrea ca Iașiul să fie centrul administrării relațiilor cu Republica Moldova

DISTRIBUIȚI
foto:facebook

 145524 – 28032018 – Deputatul PSD Iași, Silviu Macovei, cere, într-o declarație politică, ca Iașiul să devină centrul administrativ, economic și cultural al gestionării relațiilor cu Republica Moldova.

Într-o declarație politică susținută în Parlamentul României, deputatul ieșean Silviu Macovei a profitat de celebrarea Centenarului unirii Basarabiei cu România și a cerut pentru Iași readucerea statutului simbolic de capitală a Moldovei. Deputatul argumentează această cerere prin aceea că ”România își are, practic, începuturile la Iași, în 1859, când s-a înfăptuit actul de unire al statului modern. Atunci Iașiul era capitala administrativă, academică și culturală, un adevărat centru al coagulării idealurilor românești. Este suficient să ne uităm pe harta vremurilor de atunci ca să înțelegem că Iașiul era punctul în care convergeau energiile și aspirațiile românilor! Tot Iașiul a fost capitala de război atunci când, în Primul Război Mondial, Casa regală și Guvernul și-au găsit refugiu pentru a gestiona o țară ocupată de armate străine. Efortul de a susține trupele române, lupta cu tifosul, administrarea statului, toate acestea le-a dus cu succes Iașiul, oraș aflat sub bombardament. România a început la Iași, Unirea a început cu Basarabia!”

Macovei consideră că, din moment ce Guvernul României și-a asumat relațiile cu Republica Moldova ca fiind obiectiv de țară și prioritate națională, gestionarea schimburilor economice, supervizarea investițiilor, cooperarea culturală și academică ar trebui să fie făcute printr-o structură funcțională. ”Acum, când vorbim despre apropierea fraților de pe ambele maluri ale Prutului, de unire în context european și de reîntregire, consider că Iașiul trebuie să fie din nou punctul de convergență a împlinirii tuturor acestor dorințe. Iașiul trebuie să devină centrul administrativ, cultural și economic care să gestioneze toate aceste relații cu Republica Moldova. De aceea, solicit în fața dumneavoastră (a parlamentarilor români – n.a.) să luăm cu toții în considerare învestirea Iașiului cu încrederea de a gestiona, în anii care urmează, complexitatea împlinirii idealurilor românilor de pe ambele maluri ale Prutului!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.