Acasă Politic Victor Negrescu: ”Forumul «EU-RO 2019» a generat multe idei constructive

Victor Negrescu: ”Forumul «EU-RO 2019» a generat multe idei constructive

DISTRIBUIȚI

­145081 – 05032018 – Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a anunţat vineri, 2 martie 2018, în cadrul reuniunii săptămânale a Comitetului de Coordonare a Sistemului național de gestionare a Afacerilor Europene, finalizarea primei etape a procesului de consultare publică privind tematicile de interes ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, prin intermediul Forumului de consultare publică, comunicare și dezbateri în vederea pregătirii și exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene – ”EU-RO 2019“.

Lucrările Forumului ”EU-RO 2019”, structură consultativă, fără personalitate juridică, ce funcţionează pe lângă Ministerul Afacerilor Externe, în coordonarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, s-au desfăşurat pe parcursul întregii luni februarie, fiind structurate în șaptesprezece grupuri de lucru tematice, acţionând în domeniile politice corespunzând configurației Consiliului Uniunii Europene: Afaceri interne; Afaceri Externe și Apărare; Afaceri Generale; Agricultură și pescuit; Aspecte economice și financiare; Cercetare și inovare; Competitivitate; Cultură, tineret și sport; Dezvoltare regională; Educație și formare; Energie; Justiție; Mediu și schimbări climatice; Ocuparea forței de muncă și Politică socială; Sănătate și Protecția consumatorului; Societatea informațională; Transporturi.

În cadrul Forumului s-au înscris membrii delegațiilor României din cadrul Comitetului Economic și Social European și al Comitetului European al Regiunilor, organizații patronale, sindicale, academice, profesionale, precum și alte structuri ale mediului asociativ, iar la întruniri au participat, de asemenea, experți din mediul guvernamental și sectorul neguvernamental. Concluziile acestor dezbateri vor fi integrate în procesul de reflecție derulat în vederea fundamentării propunerilor de tematici de interes ale agendei politice a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019.

”Mă bucură faptul că 500 de actori relevanţi au participat la cele 80 de ore de dezbateri, dorind să-și aducă contribuția la pregătirea unui proiect de importanță majoră pentru întreaga societate şi generând multe idei constructive, care vor fi analizate, în perioada imediat următoare, de reprezentanţii sistemului public. Le mulțumesc tuturor pentru modul admirabil în care au înțeles să se implice în demersul nostrum”, a declarat Victor Negrescu.

Ministrul delegat a reiterat că procesul de consultare publică va continua, toți cei interesaţi să participe activ la definirea rolului României în context european având posibilitatea de a completa un chestionar, pe site-ul www.romania2019.eu, cu privire la agenda viitoarei Președinții a României la Consiliul Uniunii Europene.

”Am plasat cetățeanul în centrul activității noastre referitoare la afacerile europene, iar obiectivul nostru este ca fiecare român, oriunde s-ar afla, în țară sau străinătate, să simtă că proiectul Președinției Consiliului Uniunii Europene îi aparține cu adevărat. Forumul «EU-RO 2019» a fost un preambul la convențiile cetățenești pe care le vom organiza și care vor putea contribui la definirea unor propuneri concrete privind refondarea Uniunii Europene, dar și la fundamentarea poziţiilor României în calitate de stat membru”, a subliniat Victor Negrescu.

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.