Acasă Anchete Interne Infractori români și mexicani, în plasa polițiștilor români cu ajutorul FBI

Infractori români și mexicani, în plasa polițiștilor români cu ajutorul FBI

DISTRIBUIȚI

151209 – 25072019 –   La 25 iulie a.c., polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate din cadrul IGPR și din Craiova, sub coordonarea DIICOT, au efectuat 14 percheziții domiciliare, în Craiova, în localitatea Salcia (județul Dolj) și în București.

A fost vizată o grupare infracțională organizată, formată din cetăţeni români și mexicani, care au  acționat, din anul 2012, pe teritoriile României, Mexicului, SUA și a altor state. În fapt, membrii grupării au  comis fraude prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice (clonare de carduri), trafic de migranți pe ruta România – Mexic – S.U.A. și infracţiuni de şantaj şi spălare a banilor.

Gruparea a fost coordonată din Mexic, de un bărbat care deține acolo, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe societăți comerciale, unele specializate în achiziționarea și montarea de bancomate pe teritoriul acestui stat și asigurarea mentenanței acestora.

Membrii grupării au instalat sisteme de tip ”,skimming” pe aceste bancomate, în special în localități de pe litoralul mexican, frecventate de turiști străini. Scopul era copierea datelor informatice conținute de cardurile introduse în acestea și ulterior, utilizarea lor în mod fraudulos, pentru a retrage bani.

Alți membri ai grupării s-au deplasat în state precum SUA, India, Paraguay, Indonezia etc., de unde au  extras bani conținuți în conturile bancare aferente instrumentelor electronice de plată copiate.

Banii astfel obținuți au fost introduși în circuitul financiar legal, prin achiziționarea de terenuri, autoturisme de lux, construirea de clădiri sau ca și capital al unor societăți comerciale de tip ”,paravan”, atât în Mexic, cât și în România.

La gruparea organizată au aderat și alte persoane, de cetăţenie română, care aveau ca rol protejarea, prin violență și șantaj, a demersurilor infracţionale, de acțiunile altor grupări de criminalitate organizată. Astfel, în cazul nesupunerii membrilor grupării, aceștia erau pedepsiți cu acte de violență.

Pentru controlarea persoanelor recrutate (electronişti, persoane care retrăgeau bani folosind cardurile bancare clonate sau membri ce aveau rolul exercitării actelor de violență), membrii grupării au interacţionat cu alte grupări de crimă organizată din România, în special din Craiova și Bucureşti.

Astăzi, cinci persoane implicate în cauză au fost conduse la sediul DIICOT pentru continuarea cercetărilor, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, tentativă la omor calificat și șantaj.

În cauză, s-a cooperat cu autoritățile americane din cadrul FBI, prin intermediul Biroului Ofițerilor de Legătură al acestei instituții în România. La acțiunea operativă desfășurată a asistat și un reprezentant al Biroului FBI la București. La acțiune, alături de polițiști antidrog din cadrul D.C.C.O. și B.C.C.O. Craiova, au participat și colegi de la Institutul Național de Criminalistică și Inspectoratul de Poliție Județean Dolj.

VIDEO : https://youtu.be/EtbVkv1bOSQ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.