Acasă Centru Alba În week-end, pompierii au intervenit nu doar pentru pacienții cu COVID-19, ci...

În week-end, pompierii au intervenit nu doar pentru pacienții cu COVID-19, ci au stins și peste 400 de incendii

DISTRIBUIȚI

154420 – 27042020 – În weekend-ul acesta, pompierii din întreaga țară au acționat pentru gestionarea unui număr de 3.573 de intervenții, la nivel național. Majoritatea dintre acestea au constat în  acordarea asistenței medicale de urgență (2.484 cazuri SMURD), anunță IGSU.

În afara acestor situații, echipajele de salvatori au acționat pentru stingerea a 410 incendii, la 3 misiuni de descarcerare, precum și în alte  489 intervenții – deblocare persoane/animale, distrugere/asanare muniție neexplodată, accidente/incidente din domeniul CBRN. 

Misiuni relevante:

În cursul zilei de vineri, 24 aprilie, pompierii militari din cadrul ISU Alba au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea a două incendii de vegetație uscată și litieră de pădure izbucnite în comuna Lupșa, respectiv în comuna Poșaga. Pentru stingerea celor două incendii au intervenit aproximativ 25 de salvatori care au reușit să lichideze flăcările în cursul zilei de sâmbătă.

În comuna Lupșa incendiul a afectat o suprafață de aproximativ 80 ha vegetație uscată și 10 ha litiera de pădure, în timp ce în comuna Poșaga flăcările s-au manifestat pe o suprafață de 11 ha de litieră de pădure.

Tot în cursul zilei de 25 aprilie, alte două focare au fost identificate, pe raza comunelor Ocoliș și Bistra. Ajunse la locul solicitării, salvatorii au constatat că ambele incendii au cuprins litiera pădurii și se manifestau pe aproximativ 1 ha fiecare. Acțiunile de stingere au fost îngreunate de vântul puternic și terenul deosebit de accidentat. La acest moment, incendiile sunt lichidate.

O  misiune complexă,  începută încă de vineri, 24 aprilie, care a presupus efort susținut din partea pompierilor,  a  avut loc în comuna Breaza, satul Bădeni, din județul Buzău. Pe tot parcursul weekend-ului, echipajele de stingere au acționat pentru limitarea propagării flăcărilor, ca urmare a unui incendiu într-o pădure de pini, pe o suprafață de aproximativ 20 ha.  Din cauza zonei greu accesibile și a faptul că incendiul se manifestă la litieră și coronament, în sprijinul colegilor noștri un elicopter dotat cu dispozitiv Bambi Bucket din cadrul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I,  a efectuat misiuni de transport și deversare de apă asupra focarelor în cursul zilei de duminică. Echipele de pompieri militari au intervenit terestru pentru stingerea incendiului, iar în urma recunoașterii s-a constatat că flăcările se manifestau subteran, în focare răzlețe. Din fericire, până la acest moment, nu există victime. Misiunea de stingere continuă.

O altă intervenție relevantă, gestionată în cursul zilei de duminică, a avut loc în satul Bodeștii de Jos, comuna Bodești, unde salvatorii din cadrul ISU Neamț au acționat pentru lichidarea unui incendiu la o locuință. La locul indicat s-au deplasat patru echipe de pompieri cu trei autospeciale de stingere, o ambulanță SMURD și un echipaj de pompieri voluntari. Flăcările se manifestau generalizat la nivelul locuinței și a unei anexe gospodărești. Din nefericire, în urma incidentului, o femeie în vârstă de 68 de ani și-a pierdut viața.

Tot în județul Neamț, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament din municipiul Roman. Salvatorii au intervenit pentru localizarea și stingerea incendiului cu o autospecială de lucru la înălțime, două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. Ajunse la locul solicitării, forțele de intervenție au constatat că incendiul se manifesta în interiorul unei camere. După acordarea asistenței medicale de urgență, o femeie de 63 de ani a fost transportată la spital pentru investigații suplimentare.

Tot duminică, salvatorii din cadrul ISU Buzău au intervenit pentru stingerea unui  incendiu izbucnit la o casă, în comuna Topliceni. Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că incendiul se manifesta generalizat pe o suprafață de aproximativ 40 mp. Din nefericire, pe timpul operațiunilor de salvare, o femeie de 72 de ani a fost găsită fără viață.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice  de prevenire a incendiilor:

  • să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
  • să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);
  • arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate;
  • cetăţenii se vor interesa la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să se facă numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă;
  • să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea acesteia. 

Pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare în zonele unde se pot produce efecte.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.