Acasă Social Covid 19/Nouă țări europene au impus restricții pentru români

Covid 19/Nouă țări europene au impus restricții pentru români

DISTRIBUIȚI

            155542 – 09072020 –   Nouă țări europene, dintre care opt din UE, au impus restricții de călătorie pentru intrarea pe teritoriul lor a cetățenilor români din cauza numărului în creștere de infectări cu coronavirus de la noi. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, aceste țări sunt: Austria, Finlanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia și Marea Britanie.

Totuși, restricțiile impuse de aceste țări nu sunt unitare, fiecare având specificul propriu:

Austria/Începând cu data de 9 iulie, ora 00.00, toți cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor putea intra în Austria doar dacă prezintă un certificat medical (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR, RT), nu mai vechi de 4 zile. În absența acestui certificat, cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor trebui să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, imediat după intrarea în Austria. În cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro.

De asemenea, există posibilitatea ca această categorie de cetățeni să fie testați la intrarea în Austria iar în cazul unui test negativ nefiind necesară măsura autoizolării.

Potrivit autorităților austriece, măsura autoizolării nu se va aplica în cazul tranzitului fără oprire al cetățenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state și în cazul transportului de mărfuri.

Finlanda/Este obligatorie intrarea în carantină timp de 14 zile a tuturor cetățenilor care intră pe teritoriul Finlandei, statul asigurând transportul cetățenilor finlandezi repatriați până la locul de domiciliu pentru a intra în carantină.

Este permisă intrarea în Finlanda a persoanelor care au permis de rezidență în Finlanda, precum și a rezidenților într-un alt stat UE și a persoanelor care se deplasează pentru activități lucrative absolut necesare.

Irlanda/Toți pasagerii care sosesc în Irlanda (la toate aeroporturile și porturile) trebuie să se auto-izoleze pentru o perioadă de 14 zile. Pasagerii sunt rugați să completeze un formular de localizare, care le va fi distribuit de către compania aeriană sau compania de feribot cu care călătoresc. Excepție de la aceste prevederi fac cetățenii din Irlanda de Nord care intră în Irlanda folosind granița terestră, precum și furnizorii de servicii esențiale ale lanțului de aprovizionare, cum ar fi transportatorii, piloții și personalul maritim. Măsura este în vigoare până la 20 iulie, când va fi reevaluată.

Letonia/Cetățenii care intră pe teritoriul Letoniei din Suedia, Portugalia, Marea Britanie, România, Bulgaria, cehia, Monaco și Luxemburg sunt obligați să rămână 14 zile în autoizolare.

Lituania/Este permisă intrarea în țară, dar cu recomandarea de autoizolare vreme de 14 zile. Măsura nu este obligatorie.

Malta/Interdicție totală pentru cetățenii români de a intra pe teritoriul Maltei. Măsura este valabilă până pe 15 iulie.

Slovacia/Românii care intră pe teritoriul Slovaciei sunt obligați să prezinte la graniță un test negativ la coronavirus, care să nu fie mai vechi de 14 zile. După intrarea în țară, deși au test negativ, românii vor trebui să stea în izolare vreme de 5 zile, apoi vor face un nou test. Dacă acest test iese pozitiv, vor sta în izolare încă 14 zile. Dacă iese negativ, sunt liberi să iasă din izolare.

Marea Britanie/Toți românii care intră pe teritoriul Marii Britanii începând cu 10 iulie sunt obligați să se auto-izoleze timp de 14 zile, încălcarea dispoziției fiind pedepsită cu amendă de până la 1.000 de lire sterline. Înainte de a călători, românii vor avea obligația de a indica adresa la care se vor auto-izola și traseul de la frontieră la adresa respectivă, prin completarea unui formular online care va deveni disponibil pe pagina www.gov.uk/uk-border-control. De asemenea, va fi necesară descărcarea aplicației NHS de urmărire a contactelor, care va deveni disponibilă pe aceeași pagină web.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.