Acasă Sud-Est Constanta 1,5 tone de heroină ascunse într-un transport de marmură, confiscate în Portul...

1,5 tone de heroină ascunse într-un transport de marmură, confiscate în Portul Constanța

DISTRIBUIȚI

159818 – 27052021 – Europol a sprijinit Poliția Română (Poliția Română) în destructurarea unei grupări de crimă organizată implicată în trafic de droguri de mare risc. La operațiune au participat și autorități de aplicare a legii din Austria, Belgia, Cehia, Franța, Germania, Ungaria, Olanda, Slovacia și Slovenia.

La 10 mai 2021, autoritățile române au depistat și confiscat 1.452 kg heroină (cu o valoare estimată la 45 de milioane de euro) ascunse în două containere încărcate cu ardezii de marmură. Expedierea a ajuns în Constanța din Orientul Mijlociu (Iran). Următoarele activități operaționale și monitorizarea livrării de droguri au condus la arestarea, în zilele de 19 și 20 mai, a principalelor ținte, iar autorități belgiene au arestat în 25 mai încă un suspect.

În total au avut loc 12 percheziții (Belgia, Ungaria, Olanda și România) și au fost arestați 10 suspecți (7 în Belgia, 2 în Olanda și 1 în România).

Este a doua cea mai mare captură de heroină din Uniunea Europeană din ultimii ani și este rezultatul unei anchete începută în urmă cu un an care a vizat o rețea infracțională de mare profil implicată în traficul de droguri de mare risc. Liderul rețelei criminale a stabilit o infrastructură comercială logistică și legală complexă pentru a facilita importul de cantități mari de droguri de la locurile de producție pe piața de distribuție din Europa. El a folosit un număr semnificativ de companii din întreaga UE pentru a organiza fluxul de distribuție și pentru a ascunde traficul ilegal în spatele fațadei comerțului legal.

Acțiunea a fost condusă de Parchetul General (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Structură Centrală) și Inspectoratul General al Poliției Române (Direcția pentru Combaterea Crimei Organizate, Unitatea Antidrog) și a presupus operațiuni comune în întreaga UE (numai în România au fost implicați 90 de ofițeri) și au fost sprijinite de Europol și Eurojust, care au facilitat schimbul de informații și au oferit sprijin analitic, iar în ziua acțiunilor au creat un post de comandă virtual. De asemenea, Europol a trimis un expert în România pentru a permite verificarea încrucișată a informațiilor operaționale în timp real. Eurojust a facilitat cooperarea dintre autoritățile judiciare, ceea ce a permis livrările controlate și colectarea probelor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.