Acasă Politic România evaluează posibilitatea de a prelua personalul local afgan care a sprijinit...

România evaluează posibilitatea de a prelua personalul local afgan care a sprijinit autoritățile române în Afganistan

DISTRIBUIȚI

 160882 – 18082021 – România evaluează posibilitatea de a prelua personalul local afgan care a sprijinit autoritățile române în Afganistan și, temporar, personal care a sprijinit misiuni ale organizațiilor europene și euroatlantice, a anunțat ministrul de Externe Bogdan Aurescu, marți, la reuniunea extraordinară a miniștrilor de Externe din statele membre ale UE.

Reuniunea s-a desfășurat în format video-conferință și a fost convocată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrell, în contextul crizei din Afganistan, discuțiile vizând evoluțiile politice, situația umanitară, procesul de repatriere a cetățenilor europeni, precum și evaluări de etapă privind posibile direcții de acțiune ale UE, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

El a anunțat că România ”își manifestă deschiderea și evaluează la nivel interinstituțional posibilitatea de a prelua, acolo unde se consideră justificat, personalul local afgan ce a sprijinit autoritățile române care și-au desfășurat activitatea în Afganistan, după o analiză a fiecărui caz, inclusiv din punct de vedere securitar”.

De asemenea, România ”își exprimă deschiderea și analizează posibilitatea de a prelua temporar personal afgan care a sprijinit misiuni ale organizațiilor europene și euroatlantice, după parcurgerea etapelor procedurale inter-instituționale, inclusiv validările de securitate care se impugn”, a mai spus Aurescu.

Conform MAE, Bogdan Aurescu a susținut continuarea apelurilor UE și ale partenerilor internaționali pentru încetarea imediată a violenței pe tot teritoriul Afganistanului și a subliniat necesitatea protejării vieții cetățenilor, precum și nevoia restabilirii imediate a securității și ordinii civile.

El a mai susținut nevoia asigurării condițiilor necesare pentru părăsirea Afganistanului de către cetățenii străini și afgani care doresc acest lucru și a vorbit despre demersurile autorităților române pentru repatrierea cetățenilor români aflați încă în Afganistan.

Referitor la perioada imediat următoare, șeful diplomației române a susținut că rămâne prioritară transmiterea concertată de către comunitatea internațională a mesajelor privind necesitatea respectării obligațiilor internaționale de către Afganistan, inclusiv aplicarea corespunzătoare a dreptului internațional umanitar, concomitent cu respectarea drepturilor omului, cu accent pe drepturile femeilor și copiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.