Acasă Anchete Justitie DGA, la cea de-a XX-a Conferință anuală EPAC/EACN

DGA, la cea de-a XX-a Conferință anuală EPAC/EACN

DISTRIBUIȚI

162504 – 03122021 – Direcția Generală Anticorupție, prin reprezentantul său, comisar-șef de poliție Mihai Bârlici, director al Direcției Prevenire, a participat, în perioada 01 – 02 decembrie 2021, la Conferința anuală EPAC/EACN (European Partners against Corruption/European Anti-corruption Network) și Adunarea Generală, organizată la Vilnius, în Lituania.

Printre punctele importante de pe agenda evenimentului s-a aflat concursul de proiecte inovatoare la care reprezentantul D.G.A. a prezentat Proiectul “ANTICOR_INT. O abordare integrată în domeniul anticorupție”, proiect în curs de derulare, având ca obiectiv general creșterea eficacității prevenirii și investigării infracțiunilor de corupție și a conflictelor de interese, inclusiv prin activități de pregătire profesională desfășurate de către reprezentanții D.G.A., Ministerul Public și A.N.I., acesta fiind printre cele doar 4 proiecte intrate în concurs.

Cu acest prilej, în cadrul Adunării Generale, au fost organizate alegeri pentru componența noului Consiliu de conducere al EPAC/EACN, care va conduce organizația în următorii doi ani, context în care domnul comisar-șef de poliție Mihai Bârlici, director al Direcției Prevenire din cadrul Direcției Generale Anticorupție, a fost ales pentru poziția de vice-președinte adjunct, divizia autorități anticorupție. Alături de domnia sa se află domnul Ernst SCHMID, din cadrul Biroului Federal Anticorupție (BAK), Austria (vice-președinte) și domnul Žydrūnas BARTKUS, Serviciul Investigații Speciale (STT), Lithuania (președinte).

Evenimentul, care a marcat cea de-a XX-a aniversare a EPAC, reprezentând un moment de bilanț pentru două decenii de activitate a rețelei, dar și o ocazie pentru a dezbate noi metode de cooperare pentru autoritățile anticorupție și de supraveghere a poliției în contextul actual, a fost găzduit de Serviciul Special de Investigații al Republicii Lituania (STT) și a constituit o platformă pentru discuții profesionale și schimb de experiență între membrii EPAC/EACN. Reamintim, în context, că Direcția Generală Anticorupție este membru al EPAC/EACN din anul 2007, instituția noastră organizând chiar Conferința anuală a rețelei în anul 2010, la Băile Felix – Oradea.

Cele două zile ale conferinței au reunit reprezentanți ai organizațiilor și instituțiilor europene și internaționale – Comisia Europeană, Parchetul European, Europol, OECD etc – și membri ai EPAC/EACN, pentru a discuta subiecte legate de statul de drept, lupta anticorupție, independența agențiilor de aplicare a legii, accesul la informații.

Partenerii europeni împotriva corupției (EPAC) este o rețea independentă, informală, care reunește peste 70 de autorități anticorupție și organisme de supraveghere a poliției din țările membre ale Consiliului Europei. Cu obiectivul general de consolidare a cooperării, EPAC/EACN oferă o platformă pentru practicieni pentru realizarea unui schimb de experiență și informații în sfera anticorupție și a supravegherii poliției, să se asiste reciproc și să susțină implementarea instrumentelor juridice internaționale.

Suntem încrezători că întâlnirea cu înalți oficiali și profesioniști din cadrul autorităților anticorupție și de supraveghere a poliției europene, precum și poziția reprezentantului D.G.A. în Comitetul de conducere al EPAC vor aduce inspirație și idei noi pentru cooperare și parteneriate viitoare.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.