Acasă Anchete Interne Bihor: Inspector șef adjunct al ITM trimis în judecată pentru luare de...

Bihor: Inspector șef adjunct al ITM trimis în judecată pentru luare de mită

DISTRIBUIȚI

 171929 – 23042024 – Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea, cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bihor au finalizat cercetările și  au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a unei inculpate, la data faptelor inspector-șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (două fapte).

În rechizitoriul întocmit, s-a reținut, în esență, faptul că, în perioada 14 februarie 2022 – 17 octombrie 2023, în contextul efectuării unor controale la mai multe societăți comerciale, inculpata și trei dintre subalternele sale, în calitate de inspectori de muncă, acționând în echipe diferite, ar fi pretins și primit, în repetate rânduri, de la mai mulți oameni de afaceri, diferite sume de bani, cuprinse între 2.000 lei și 4.000 lei.

Sumele de bani respective ar fi fost pretinse și primite de funcționare pentru a nu le aplica oamenilor de afaceri sancțiuni contravenționale, prevăzute de Codul Muncii, pentru diverse nereguli constatate, printre care și pentru “munca la negru”.

La data de 13 iunie 2023, inculpata ar fi transmis unor oameni de afaceri informații cu caracter nepublic în sensul că i-ar fi anunțat pe aceștia despre faptul că, în aceeași zi, angajații ITM vor desfășura mai multe controale în domeniul construcțiilor. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor. Anterior, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu cele trei inculpate subalterne a persoanei trimisă în judecată în prezent, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, în formă continuată.

În prezența apărătorilor aleși, inculpatele au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, cuprinse între 1 (un) an și 10 luni și 3 (trei) ani închisoare cu suspendare și interzicerea unor drepturi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.