Acasă Politic Cazierul judiciar va fi eliberat și online

Cazierul judiciar va fi eliberat și online

DISTRIBUIȚI

 167571 – 04012023 – Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care va permite eliberarea cazierului judiciar și în format electronic. Este vorba despre modificarea Legii nr. 290/2004, în care s-a introdus un nou alineat, potrivit căruia „La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice.”

Decizia vine și în beneficiul persoanelor cu dizabilități fizice, care vor putea interacționa cu instituțiile și autoritățile publice de interes, într-un timp mai scurt. În România sunt aproximativ 200.000 de adulți cu handicap fizic, o bună parte dintre aceștia având handicap locomotor pentru care accesarea serviciilor publice poate fi îmbunătățită de simplificarea accesului la acestea.

În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii, prin ordin comun al ministrului Afacerilor Interne şi al ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar.

Certificatul de cazier judiciar este documentul care atestă situația judiciară a persoanelor. În cazierul judiciar se înscriu date privind pedepsele, măsurile de siguranță și educative, pronunțate prin hotărâri judecătorești definitive.

Certificatul de cazier judiciar se obține la cerere, de la Poliție.

În prezent certificatul de cazier judiciar se eliberează în termen de cel mult 3 zile de la data solicitării și este valabil 6 luni de la data eliberării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.