Acasă Externe Stoltenberg, secretarul general NATO, este propus pentru Premiul Nobel

Stoltenberg, secretarul general NATO, este propus pentru Premiul Nobel

DISTRIBUIȚI
NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during a news conference at the Alliance's headquarters in Brussels, Belgium January 7, 2022. REUTERS/Johanna Geron

167612 – 09012023 – Deputatul norvegian Christian Tubring-Gedde l-a nominalizat pe secretarul general al NATO Jens Stoltenberg pentru Premiul Nobel pentru Pace și a anunțat această nominalizare pe pagina sa de FB.

”Secretarul general Stoltenberg a înțeles din primul moment seriozitatea și importanța atacului Rusiei asupra tuturor țărilor care își bazează guvernarea setată pe democrație și libertăți liberale. El a înțeles din timp că rezistența militară a Ucrainei este și lupta Europei, dar în același timp a fost clar că NATO nu va fi un participant activ la război.

Stoltenberg a spus întotdeauna că țările NATO sunt unite și că alianța în concordanță cu Pactul Atlantic va apăra fiecare milimetru din teritoriul statelor membre. Fără îndoială, a fost un semnal important pentru Rusia și, în același timp, crucial să mențină alianța unită.

Recunoașterea rapidă a lui Stoltenberg că creșterea economică nu este o garanție a păcii durabile a creat o nouă dinamică în cooperarea în domeniul apărării și a contribuit la includerea Suediei și Finlandei ca membri ai alianței”, a scris pe pagina sa de FB parlamentarul norvegian.

Acesta a mai argumentat că secretarul general al NATO a menținut legătura crucială între statele membre NATO și a reușit să creeze o înțelegere că obligațiile militare reciproce incontestabile ale țărilor NATO sunt absolute.

Ca și Tübring – Gedde, Stoltenberg este norvegian și a fost un susținător ferm al primirii Suediei și Finlandei în Alianța Atlantică.

Potrivit Agence France-Presse (AFP), nominalizările pentru acordarea Premiului Nobel pentru Pace pot fi făcute de parlamentari și miniștri din toate țările, foștii câștigători și anumiți profesori universitari. Termenul limită pentru depunerea cererilor este 31 ianuarie.

Potrivit termenilor  testamentului lui Alfred Nobel,  Premiul Nobel pentru Pace este acordat din 1901 de Comitetul Norvegian pentru Nobel. Alfred Nobel nu a lăsat nicio explicație cu privire la motivul pentru care Premiul Nobel pentru Pace să fie acordat de un comitet norvegian, în timp ce celelalte patru premii urmau să fie acordate de comitetele suedeze.

Comitetul  Norvegian al Nobel este compus din cinci membri numiți de Parlamentul norvegian (Storting), iar componența comisiei reflectă procentele partidelor politice din Storting și este asistată de experți consilieri special numiți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.