Acasă Anchete Interne Deschiderea Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț (România) – Diakivti (Ucraina)

Deschiderea Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț (România) – Diakivti (Ucraina)

DISTRIBUIȚI

 167912 – 10022023 –  Astăzi, 10 februarie 2023, în prezenţa șefului Cancelariei prim-ministrului României,  Mircea Abrudean, ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, ministrului în Cabinetul de Miniștri ai Ucrainei, Oleg Nemcinov și șefului Agenției de Dezvoltare a Infrastructurii Ucrainei, Mustafi Masi Naiema a avut loc redeschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț-Diakivti în regim de trafic internaţional la graniţa cu Republica Ucraina.

La activitate au participat consulul României la Cernăuți, Irina Stănculescu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, domnul Gheorghe Sorescu, secretar de stat al Ministerului Transporturilor,  Irinel Ionel Scrioșteanu, preşedintele Autorităţii Vamale Române,  Bogdan Mihei, adjunctul inspectorului general al Poliției de Frontieră Române, domnul chestor principal de poliție Liviu Bute, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale de pe teritoriul ambelor state.

Din delegația ucraineană au mai făcut parte Prim Locțiitorul Șefului Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei general-maior Nikiforenko Volodimir Stepanovich și șeful Detașamentului de Grăniceri nr. 31 colonel Romanchuk Mykola.

Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț-Diakivti funcţionează în subordinea ITPF Iași şi este deschis în regim de trafic internațional pietonal şi rutier, cu program de funcționare permanent.

Punctul de trecere beneficiază de două artere de control pentru fiecare sens, intrare şi ieşire din ţară, cabine de control, spaţii interioare, echipamente tehnice şi IT. Personalul care îşi desfăşoară activitatea în supravegherea şi controlul trecerii frontierei este asigurat de la structurile Poliţiei de Frontieră.

Noul punct de frontieră se alătură celor 5 puncte de trecere cu specific rutier deschise traficului internaţional la graniţa României cu Ucraina, operaţionalizarea lui urmând să asigure creşterea fluenţei traficului de călători între România şi Ucraina.

Deschiderea acestui punct de trecere se înscrie în sfera consolidării relaţiilor bilaterale dintre cele două state, fiind în concordanţă cu prevederile Regulamentului (EC) nr. 399/2016 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2006 privind crearea unui Cod Comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulaţii a persoanelor peste frontiere (Codul Frontierelor Schengen).

Lungimea frontierei României cu Ucraina este de 694,4 km, iar punctele de trecere deschise traficului internaţional de la graniţa cu Ucraina au fost tranzitate, în acest an, atât pe intrare, cât şi pe ieşire de peste 4,2 milioane cetăţeni români şi străini.

PTF Racovăț (România) – Diakivti (Republica Ucraina) se află situat în localitatea Racovăț, jud. Botoșani şi are corespondent pe teritoriul Republicii Ucrainei localitatea Diakivti.

Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț a funcționat în regim de mic trafic până în anul 2010, când activitatea a fost suspendată ca urmare a faptului că nu îndeplinea cerinţele necesare unui punct de trecere a frontierei externe, conform Catalogului Schengen.

În anul 2013, a intrat în vigoare Acordul încheiat între Guvernul României și Cabinetul de miniștri al Ucrainei prin care s-a stabilit deschiderea în regim de trafic internațional a trei puncte de mic trafic (Ulma, Vicovu de Sus și Racovăț), operaționalizarea acestora urmând să fie realizată după finalizarea lucrărilor de reamenajare în vederea aducerii la standarde corespunzătoare și a parcurgerii de către cele două state a procedurilor interne necesare.

Administratorul punctului este Direcția Regională Vamală Iași.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.