Acasă Politic Klaus Iohannis: România va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranității...

Klaus Iohannis: România va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranității și a integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional

DISTRIBUIȚI

 168040 – 23022023 – Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită de lucru la Bucureşti, avut consultări politice, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, urmate de declaraţii comune ale celor doi şefi de stat.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarațiilor de presă comune:

Președintele României, Klaus Iohannis:

Bună ziua!

Ca întotdeauna, este o deosebită plăcere să vă primesc aici, la Cotroceni. Bine ați venit, doamnă Președinte Maia Sandu!

România și Republica Moldova au relații cu totul speciale – cu fiecare zi mai solide! Împărtășim o comunitate de limbă, cultură și istorie și am construit împreună o colaborare extrem de deschisă, sinceră și eficientă.

Parcurgem o perioadă de crize de proporții istorice, crize într-un mediu de securitate care s-a deteriorat dramatic, aș putea să spun, în ultimele 12 luni.

Cu exact un an în urmă, Rusia se pregătea să invadeze Ucraina și să înceapă un război ilegal și sângeros, marcat de atrocități nemaivăzute de multă vreme pe continentul european, împotriva poporului ucrainean.

A fost un an extrem de dificil și pentru Republica Moldova, stat care a fost afectat profund și direct de consecințele acestui război. Liderii Republicii Moldova și cetățenii săi s-au ridicat însă la înălțimea provocărilor pe care alții le-ar fi considerat probabil insurmontabile.

V-ați confruntat cu o criză energetică profundă, inflație galopantă, un număr foarte mare de refugiați, dezechilibre economice masive cauzate de războiul dus la hotarele dumneavoastră și atacuri hibride deosebit de agresive din exterior, menite să deraieze cursul european ales de cetățenii Republicii Moldova.

Toate acestea, precum și alte provocări similare venite pe un fond de vulnerabilități preexistente au fost gestionate cu calm, profesionalism și curaj exemplare de către autoritățile proeuropene de la Chișinău.

În acest context, vă felicit pentru numirea noului guvern și salut angajamentul solid al noii echipe guvernamentale pentru continuarea procesului de reformă în vederea integrării europene a Republicii Moldova.

Doamnă Președinte,

După cum am arătat și în urmă cu o săptămână, amenințările din exterior la adresa ordinii democratice constituționale a Republicii Moldova, asupra cărora ați atras în mod public atenția, sunt deosebit de îngrijorătoare.

Reiterez condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război.

Tentativele de destabilizare sunt susținute de intensificarea propagandei pro-ruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei și diminuarea unității și solidarității noastre. Dar noi nu vom ceda!

Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. Este poziția noastră permanentă, clară și fermă.

Am solicitat și vom continua să susținem sancționarea de către Uniunea Europeană a celor care doresc destabilizarea Republicii Moldova și subminarea ordinii constituționale și a statului de drept.

România va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranității și a integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional.

Sprijinim abordarea dumneavoastră responsabilă, doamnă Președinte, față de dosarul transnistrean.

Urmărim, totodată, imperativul consolidării rezilienței Republicii Moldova în fața tuturor amenințărilor din exterior, atât prin efortul nostru direct, în plan bilateral, cât și prin instrumentele de care dispun Uniunea Europeană și NATO.

De altfel, încă de la declanșarea, în urmă cu un an, a invaziei rusești împotriva Ucrainei, România a acționat prompt și hotărât nu doar în sprijinul Ucrainei, dar și în cel al Republicii Moldova.

În plan bilateral, după 24 februarie 2022, România a oferit Republicii Moldova combustibil, sprijin bugetar direct, energie electrică – între 80% și 90% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova.

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este utilizat pentru transportul comercial de gaz către Republica Moldova, un factor esențial în construirea independenței energetice a Chișinăului.

În aceste vremuri foarte complicate, cu provocări și riscuri de securitate tot mai complexe la adresa Republicii Moldova și a regiunii noastre, este necesar – și o să acționăm împreună în acest sens – să fim tot mai aproape, tot mai uniți. Vom merge pe acest drum!

Așa cum am spus, avem o comunitate de limbă, cultură și istorie, dar și un viitor comun, iar această comunitate trebuie să fie tot mai puternică și tot mai unită.

Doamnă Președinte, aveți cuvântul.

 Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu:

Stimate domnule Președinte Klaus Iohannis, vă mulțumesc pentru primirea călduroasă la București și pentru cuvintele de încurajare!

Astăzi, mai mult ca niciodată simțim sprijinul puternic al României pentru cetățenii Republicii Moldova. Pentru pacea, bunăstarea și viitorul nostru european. Știm ca sângele apă nu se face, și relația noastră e cea mai bună dovadă a acestui adevăr.

Astăzi avem atât de multe proiecte comune!!! Proiecte care ne ajută să rezistăm în această perioadă complicată și să avansăm ferm pe calea europeană. Îi sunt recunoscătoare domnului Președinte, Guvernului și Parlamentului României pentru atenția deosebită acordată obiectivelor noastre comune – libertate și viață mai bună în casele noastre.

Parteneriatul nostru strategic cu România înseamnă beneficii concrete pentru cetățeni în multiple domenii. Și în plan extern avem o cooperare excelentă. Așa cum a spus în glumă ministrul Aurescu, „Republica Moldova este, probabil, singurul stat din lume care are doi miniștri de externe în același timp” – și noi îi mulțumim României pentru că este prietenul și avocatul nostru.

Noul Guvern de la Chișinău va continua un dialog energic cu executivul român. Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că prima sa vizită oficială va fi săptămâna viitoare, firesc, la București. Legătura tot mai strânsă dintre București și Chișinău are un impact direct asupra cetățenilor noștri – suntem tot mai aproape de România, de Uniunea Europeană, de familia noastră.

Din păcate, bucuria acestei apropieri este umbrită de tragedia unui război crunt, un război care continuă de un an de zile. Rusia a invadat o țară vecină cu noi, o țară care își dorește să trăiască în libertate și demnitate. Ucraina ține piept invaziei datorită eroismului ucrainenilor și ajutorului țărilor prietene. Noi, în Republica Moldova, suntem protejați de scutul eroilor ucraineni. Europa este puternică datorită unității și a fermității cu care apără pacea și viața oamenilor.

Războiul aduce moarte și distrugere. Toată regiunea este afectată puternic. Republica Moldova trece prin provocări fără precedent. În pragul iernii, a trebuit să facem față șantajului energetic din partea Kremlinului. Pe parcursul anului, am avut provocări de securitate, cu scopul de a crea haos și de a destabiliza regiunea noastră. Unii au dorit ca țara noastră să cadă. Să poată instaura la Chișinău un guvern marionetă, servil intereselor Kremlinului.

Republica Moldova rămâne în picioare, demnă. Hotărâtă în drumul său spre UE, datorită fermității și solidarității oamenilor și ajutorului din partea prietenilor.

În această perioadă complicată, România ne este alături, sincer și dezinteresat. În timp ce unii ne șantajează, alții ne îmbrățișează. În numele tuturor cetățenilor noștri, vă mulțumesc mult, domnule Președinte!

Cu sprijinul prietenilor și partenerilor noștri, inclusiv primind ajutor bugetar din partea României, am reușit să oferim compensații oamenilor cu venituri modeste ca să-și poată plăti facturile la gaz, căldură și energie în această iarnă.

România ne-a venit în ajutor și ne-a livrat energie electrică atunci când Moldova s-a pomenit fără vreo sursă de curent. Iarna aceasta, am folosit gazoductul Iași-Chișinău, pus în funcțiune în 2021, ca să achiziționăm gaze naturale de pe piața europeană.

Aceste măsuri ne-au ajutat să nu mai depindem doar de Gazprom. Este pentru prima dată în istoria țării când reușim acest lucru – și vom continua să investim în diversificare și în independența noastră energetică.

Anul trecut, România a inițiat, împreună cu Germania și Franța, Platforma de Sprijin pentru Moldova, ca să ne ajute să trecem peste crizele suprapuse cu care ne-am ciocnit. Cele trei ediții ale Platformei, desfășurate până acum, au întrunit zeci de țări și organizații internaționale care ne-au promis sprijin de dezvoltare și ne-au oferit ajutor imediat pentru depășirea crizelor curente. Angajamentele partenerilor ne dau curaj. Vom organiza următoarea ediție a Platformei la Chișinău, în toamna acestui an.

În 2022, țara noastră a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. În pregătirea acestei decizii, România a fost o susținătoare neobosită a parcursului nostru european. Vreau să știți, domnule Președinte, dragi români, cât de importantă este pentru noi această susținere. Ea ne întărește credința că nu suntem singuri și încrederea că vom reuși.

Știm încotro mergem și știm ce avem de făcut.

La începutul războiului Moldova era cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei. Acum suntem mai pregătiți. Consolidăm capacitatea de apărare, avem surse noi de energie, pe care ne putem baza, am crescut exporturile către Uniunea Europeană, suntem mai rezistenți și mai puternici.

Am vorbit astăzi și despre cooperarea noastră în 2023 – un an al reconstrucției. Prioritatea noastră, în acest an, este reconstrucția economiei, continuarea reformelor și consolidarea securității statului. Conlucrăm cu România în toate aceste domenii.

În domeniul economic, România rămâne principala piață de desfacere pentru produsele moldovenești – aici vin aproape 30% din exporturile noastre. Știu că mai avem spațiu de creștere și vom fi și mai prezenți pe piața românească. Cine gustă merele, strugurii, prunele noastre le duce mereu dorul. Vrem să atragem mai multe investiții românești în Republica Moldova. La Forumul economic de ieri, la Chișinău, au participat mai bine de 250 potențiali investitori din România.

Vom continua implementarea proiectelor comune de infrastructură și de interconectare energetică. Vom întări securitatea noastră energetică și nimeni nu va putea șantaja cetățenii noștri cu închiderea gazului.

Lucrăm intens la renovarea podurilor existente și la construcția de noi poduri rutiere și feroviare. Astfel, vom spori integrarea noastră economică cu România și cu întreg spațiul european.

În domeniul educațional, vom promova parteneriatele academice între școlile și universitățile din țările noastre. Un proiect important unde mizăm pe sprijinul României este studierea limbii române în comunitățile etnice din Republica Moldova și în diasporă.

Avem proiecte frumoase comune în domeniul cultural: târguri de carte, reuniunea teatrelor naționale, campanii de promovare a lecturii. Vom continua cooperarea în domeniul dezvoltării locale, a împăduririi și protecției mediului.

Mulțumim, România!

Pentru consecvență. Pentru altruism. Pentru îndrumare. Mulțumim pentru că ne ajutați să fim mai puternici.

Recunoștința noastră însoțește angajamentul nostru ferm de a aduce Europa acasă, în Moldova, și de a duce Moldova în rândul țărilor europene, alături de România. sursa:presidency.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.