Acasă Politic Poziționarea Chinei față de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, analizată de miniștrii europeni...

Poziționarea Chinei față de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, analizată de miniștrii europeni de externe

DISTRIBUIȚI

 168641 – 24042023 – Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu participă luni, 24 aprilie 2023, la Luxemburg, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE / Consiliul Afaceri Externe (CAE).

Subiectele cu caracter non-legislativ incluse pe agenda reuniunii vizează agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, implementarea Planului de Acțiune al UE privind consecințele geopolitice ale agresiunii asupra statelor terțe și sprijinul european pentru Republica Moldova. Miniștrii de externe europeni vor discuta și despre situația din Iran, Sudan și poziționările Chinei privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

În marja CAE, miniștrii de externe europeni vor avea și un schimb de opinii cu ministrul de externe georgian Ilia Darchiashvili, care va informa în legătură cu evoluțiile politice de la Tbilisi și din regiune.

Poziția României, care va fi prezentată de ministrul Bogdan Aurescu, va sublinia necesitatea continuării sprijinului UE pentru Ucraina atât timp cât va fi necesar și va menționa elemente de actualitate cu privire la sprijinul multidimensional oferit Ucrainei de România, precum și în legătură cu desfășurarea, la București (12-13 aprilie), a primei Conferințe privind Securitatea Mării Negre, co-organizată împreună cu Ucraina, respectiv a celei de-a doua reuniuni trilaterale RO-UA-MD.

Referitor la implementarea Planului de Acțiune al UE privind consecințele geopolitice ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei asupra statelor terțe, ministrul Bogdan Aurescu va informa cu privire la contribuția României la eforturile politico-diplomatice ale UE și ale statelor membre de contracarare a narativelor Rusiei în legătură cu agresiunea acesteia împotriva Ucrainei.

În cadrul discuțiilor privind Republica Moldova, România va puncta obținerea acordului politic referitor la crearea unui regim de sancțiuni pentru contracararea acțiunilor de destabilizare la adresa Republicii Moldova, decizia de creare a Misiunii civile de Parteneriat UE în Republica Moldova și continuarea asistenței în sectorul de apărare prin Facilitatea Europeană pentru Pace.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.