Acasă Politic László Borbély: Prin fonduri din PNRR se vor forma 1850 de experți...

László Borbély: Prin fonduri din PNRR se vor forma 1850 de experți în dezvoltare durabilă

DISTRIBUIȚI

168894 – 18052023 – Premierul Nicolae Ciucă a prezidat reuniunea Comitetului Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă, parte a cadrului instituțional de implementare a Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030.

În cadrul ședinței a fost aprobată trimiterea în Parlament a Raportului anual privind activitatea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României.

Aprobarea celui de-al doilea Raport Național Voluntar care prezintă progresul României în implementarea Agendei 2030, de la prezentarea primului raport în 2018, a fost un alt punct principal de pe ordinea de zi. România a reușit să adopte o Strategie de dezvoltare durabilă și să formeze un cadru instituțional robust și funcțional, ceea ce o plasează în poziția de hub regional.

„Am reușit, după un proces început în septembrie anul trecut, nu doar să finalizăm un document care arată progresul substanțial al României în ceea ce privește acțiunile pentru implementarea Obiectivelor Globale pentru Dezvoltare Durabilă, ci să avem un șir de consultări foarte bune cu toate segmentele sociale. România va aduce în fața statelor Organizației Națiunilor Unite un document care demonstrează eforturile pe care întreaga societate le depune în direcția dezvoltării durabile. Am reușit acest lucru deoarece, după cum arată și Raportul de activitate pe anul trecut, am avut o activitate intensă și constantă. Sigur, trebuie să fim onești și să recunoaștem că mai avem mult de lucrat pentru a ne atinge într-adevăr toate dezideratele”, a declarat László Borbély.

Consilierul de stat László Borbély a mai prezentat în cadrul ședinței și instrumentele pe care Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, care coordonează implementarea Strategiei naționale de dezvoltare durabilă, le-a dezvoltat sau își propune să le dezvolte pentru a facilita tranziția către sustenabilitate. Astfel, prin fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență se vor forma 1850 de experți în dezvoltare durabilă (profesie nouă în România și Uniunea Europeană), se va realiza un Centru de Excelență care să asigure consultanță pentru administrația publică în ceea ce privește dezvoltarea durabilă și se va îmbunătăți o platformă de date cu acces public astfel încât să devină o veritabilă platformă de tip „ghișeu-unic”.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă va continua să pună bazele dezvoltării domeniului economiei circulare prin definitivarea cadrului de implementare a Strategiei naționale pentru economie circular și va operaționaliza Codul Român al Sustenabilității, instrument de raportare nefinanciară în acord cu directivele europene care reglementează acest domeniu. Sursa:gov.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.