Acasă Social Aparare Angel Tîlvăr: „Alianța ar avea de câștigat prin prezența militarilor sloveni în...

Angel Tîlvăr: „Alianța ar avea de câștigat prin prezența militarilor sloveni în România” 

DISTRIBUIȚI

 169324 – 30062023 –  Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a efectuat joi, 29 iunie, o vizită oficială în Republica Slovenia, la invitația omologului său, Marjan Šarec.

           Pe parcursul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat teme de actualitate de pe agenda curentă a cooperării în domeniul apărării, atât în format bilateral, cât și în context NATO și UE.

            „Am avut o discuție foarte bună cu ministrul Šarec axată, în principal, pe viitorul Summit NATO de la Vilnius, cât și pe efectele crizelor multiple cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Am subliniat că este foarte important să lucrăm strâns împreună și să ne coordonăm pozițiile. Sunt încrezător că Summit-ul de la Vilnius va aduce soluții solide și practice pentru descurajarea amenințării militare ruse, în special în ceea ce privește consolidarea pe mai departe a poziției de descurajare și apărare a NATO”,  a transmis ministrul român al apărării.

          Pe fondul discuţiilor, s-a desprins angajamentul pentru continuarea aprofundării dialogului strategic de securitate şi apărare, precum şi a activităților cu un grad de aplicabilitate cât mai ridicat.

           În acest context, a fost evidențiată cooperarea bună cu partenerul sloven în domeniul instruirii în comun și al exercițiilor militare, fiind subliniată în mod deosebit reluarea exercițiului ADRIATIC STRIKE, precum și colaborarea în domeniul comemorării eroilor de război și al istoriei militare. De asemenea,  România și Slovenia sunt interesate de continuarea desfășurării exercițiilor și activităților de instrucție pe linia vânătorilor de munte și lupta în mediul montan.

        Pe parcursul întrevederii, ministrul român a salutat perspectiva participării militarilor sloveni la prezența aliată de pe teritoriul României.

           „I-am prezentat ministrului Šarec  provocările cu care ne confruntăm în regiunea Mării Negre, o regiune extrem de importantă pentru securitatea transatlantică. România a evidențiat întotdeauna, atât în cadrul NATO, cât și al UE,  importanța regiunii Mării Negre, atât ca platformă de proiecție a puterii utilizată de Rusia, cât și ca zonă de importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică. Este evident că regiunea Mării Negre necesită un angajament mai mare din partea aliaților NATO, iar noi susținem o abordare cuprinzătoare a Alianței în regiunea noastră”, a spus ministrul Angel Tîlvăr.

          În context regional, ministrul apărării naționale a subliniat atenția sporită acordată inițiativei Procesul reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (South-Eastern Europe Defence Ministerial/SEDM), evidențiind preluarea președinției rotative a formatului în vara acestui an. De asemenea, a fost apreciată importanța susținerii partenerului sloven pentru îndeplinirea obiectivelor mandatului României. În acest context, ministrul Tîlvăr a încurajat Slovenia să participe la inițiativa țării noastre de a include reziliența ca un subiect important pe agenda președinției României la SEDM.

                De asemenea, cei doi oficiali au subliniat importanța oferirii unei perspective europene pentru statele din regiunea Balcanilor de Vest, o regiune de interes strategic pentru cele doua state.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.