Acasă Politic Pentru a debloca aderarea Suediei la NATO, Jens Stoltenberg va vizita Turcia

Pentru a debloca aderarea Suediei la NATO, Jens Stoltenberg va vizita Turcia

DISTRIBUIȚI
General view of the meeting

 169041 – 02062023 – Într-o conferință de presă susținută la finalul reuniunii informale a miniștrilor de extrene dai statelor membre NATO, care a avut loc joi, 1 iunie, Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței, a explicat că a fost o „oportunitate pentru discutarea problemelor importante în pregătirea summitului de la Vilnius, din iulie”.

Stoltenberg a precizat că la Summit vor fi luate decizii pentru consolidarea descurajării și apărare: ”Vom adopta un nou angajament de investiții în apărare, care va stabili pragul minim pentru cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB. Și ne vom aprofunda relația cu partenerii din Indo-Pacific. Discuțiile s-au concentrat asupra modului în care putem ajuta Ucraina să se apropie de NATO” și a precizat că Alianța lucrează la un pachet de sprijin multianual cu finanțare solidă.

De asemenea, miniștrii de externe au discutat despre posibilitatea transformării actualei Comisii NATO-Ucraina într-un Consiliu NATO-Ucraina: ”Ar fi un pas important. Ucraina și țările NATO ar avea astfel un spațiu de consultare în care ar putea discuta pe picior de egalitate probleme esențiale pentru securitatea lor”. El a amintit că ușa NATO rămâne deschisă și că orice decizie privind aderarea Ucrainei revine exclusiv acestei țări și Aliaților.

„Nu știm când se va încheia războiul”, a adăugat el, „dar trebuie să ne gândim acum să punem în aplicare mecanisme prin care să ne asigurăm că securitatea Ucrainei este asigurată.

Secretarul general a spus că se lucrează și pentru ca aderarea Suediei la NATO să fie posibilă cât mai curând, motiv pentru care în viitorul apropiat va merge în Turcia, și a salutat intrarea în vigoare a noilor legi anti-terorism în Suedia: „Asta arată că Suedia și-a îndeplinit ceea ce s-a angajat să facă în temeiul Memorandumului Trilateral încheiat anul trecut la Madrid. Și demonstrează că aderarea rapidă a Suediei va contribui la securitatea Alianței”.

Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a avertizat însă că o țară nu poate adera la Alianță în condițiile în care este implicată într-un război: ”Ca rezultat al războiului de agresiune al Rusiei, cooperarea dintre Ucraina şi NATO s-a intensificat şi, prin urmare, NATO a clarificat politica uşilor deschise. În acelaşi timp, este de asemenea clar că în mijlocul unui război nu putem vorbi despre o nouă membră”.

Miniștrii de Externe ai statelor membre NATO s-au întâlnit la Oslo, capitala Norvegiei, pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, dar și despre situația procesului de aderare a Suediei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.