Acasă Politic Încet, încet, reașezarea fiscală prinde contur

Încet, încet, reașezarea fiscală prinde contur

DISTRIBUIȚI

 169896 – 05092023 – Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat luni că Biroul Politic al partidului a votat pentru angajarea răspunderii Guvernului pe măsurile de reducere a cheltuielilor şi măsurilor fiscale.

”Am avut discuţii la nivelul liderilor PNL şi am prezentat cât se poate de clar care sunt elementele fundamentale pe care PNL le-a susţinut şi continuă să le susţină pentru angajarea acestei răspunderi. Elementele fundamentale sunt trei la număr: reducerea cheltuielilor bugetare, reducerea evaziunii fiscale şi măsurile fiscal”, a spus președintele PNL, Nicolae Ciucă, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al partidului.

El a mai anunțat că PNL susține menţinerea cotei unice de impozitare, întreprinzătorii private și mediul economic prin menţinerea cotei de impozitare la dividende la 8%, menţinerea actualei cote de TVA şi impozitarea profitușui realizat în România de marile companii.

”Susţinem ca la nivelul profesiilor liberale şi al PFA-urilor să se impună un plafon pentru CASS”, a mai adăugat liderul PNL.

Pentru susținerea investițiilor, liberalii vorbesc și despre un alt pachet de măsuri, care să stimuleze creşterea economică.

”Sunt trei linii pe care putem să le abordăm, este vorba de facilităţi fiscale pentru utilităţi şi ajutor de stat personalizat pentru investiţiile care depăşesc suma de 50 de milioane de euro”, a arătat Ciucă.

Într-un interviu la Digi 24, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că în acest pachet de măsuri fiscale a fost introdusă o taxă pentru veniturile excepționale ale băncilor și că se are în vedere introducerea unei taxe pe cifra de afaceri a multinaționalelor care raportează profituri mici.

”Există această discuție, este un impozit minim pe profit, cu toate că s-ar putea să ne lovim de critici, pentru cei care sunt în zona de pierdere fiscală, dar taxa de cifra de afaceri are rolul de a stabili un impozit pe profit minimal”, a explicat Boloș.

Referindu-se la cheltuielile cu transferurile de capital din România, care depășesc 20 de miliarde de lei, ministrul a vorbit despre impozitarea profiturilor excepționale, urmând să fie introdusă, ca și în alte state, o taxă specială. În acest moment sunt analizate modelele folosite de alte state, iar anunțul va fi făcut public după luarea unei decizii.

Tot în interviul de la Digi 24, ministrul Finanțelor a anunțat creșterea TVA pentru panouri fotovoltaice de la 5 la 9% și menținerea TVA pentru HoReCa la 9%.

În ceea ce privește cluburile, sălile de sport și festivalurile, TVA va crește de la 5 la 19%.

Săptămâna trecută, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală și combaterea evaziunii. Decizia asumării răspunderii Guvernului a fost aprobată sâmbătă, în unanimitate, de Consiliul Politic național al PSD, care s-a reunit la București.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.