Acasă Politic Intrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ambasadorii statelor membre UE...

Intrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ambasadorii statelor membre UE la București

DISTRIBUIȚI

170088 – 30092023 –  Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut vineri, 29 septembrie 2023, o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Spaniei în România, în contextul deținerii de către Spania a Președinției rotative a Consiliului UE.

În cadrul discuțiilor, ministrul afacerilor externe a informat cu privire la rezultatele Summitului Inițiativei celor Trei Mări și ale Forumului de Afaceri al Inițiativei care au avut loc recent la București. De asemenea, a prezentat acțiunile la nivel bilateral și multilateral desfășurate în marja participării României la sesiunea Adunării Generale a ONU.

Totodată, șefa diplomației române și ambasadorii statelor membre UE au abordat principalele teme ale agendei europene, precum sprijinul pentru Ucraina, procesul de pregătire a noii Agende Strategice, avansarea extinderii UE, evoluțiile privind migrația, revizuirea bugetului european și aderarea României la Spațiul Schengen.

Ministrul Luminița Odobescu a subliniat determinarea României de a continua demersurile în vederea identificării unei soluții în ceea ce privește dosarul aderării României la Spațiul Schengen, evidențiind, totodată, contribuția țării noastre la consolidarea securității Uniunii Europene și la promovarea de mecanisme eficiente pentru gestionarea migrației ilegale.

În contextul agresiunii ilegale și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, a reiterat angajamentul concret și multidimensional al României pentru susținerea Ucrainei, accentuând, totodată, importanța continuării acordării unui sprijin substanțial din partea Uniunii Europene.

De asemenea, a accentuat nevoia acordării de sprijin european consistent pentru Republica Moldova, în vederea consolidării rezilienței sale. Oficialul român a pledat pentru adoptarea deciziei de deschidere a negocierilor de aderare la UE pentru Ucraina și Republica Moldova până la finalul acestui an.

Ministerul afacerilor externe a punctat faptul că România susține, totodată, statele din Balcanii de Vest pentru avansarea procesului lor de aderare la UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.