Acasă Politic Prim-ministrul Marcel Ciolacu, întâlnire bilaterală cu președintele Republicii Polone, Andrzej Duda

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, întâlnire bilaterală cu președintele Republicii Polone, Andrzej Duda

DISTRIBUIȚI

 169926 – 07092023 –  Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, în marja Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări (3SI), organizat de Guvernul României. Șeful statului polonez se află la București, invitat la acest forum de afaceri și la summit-ul Inițiativei celor Trei Mări (I3M), evenimente găzduite anul acesta pentru a doua oară de capitala României.

În cadrul întrevederii bilaterale, premierul Marcel Ciolacu și înaltul oficial polonez au evidențiat pașii importanți care s-au făcut pentru lansarea celui de-al doilea Fond de Investiții și Fondului de Inovare din cadrul Inițiativei celor Trei Mări (3SI), precum și în discuțiile purtate în cadrul celor două evenimente de la București pe tema unor proiecte de interconectare în regiune cum sunt ViaCarpatia și Rail-2-Sea.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a salutat, totodată, cooperarea foarte bună dintre România și Polonia în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral, lansat în 2009 și reînnoit în 2015.

„Avem deja o cooperare excelentă în plan politic, de securitate și apărare, al energiei și al dezvoltării durabile, în economie, agricultură și dezvoltare regională, infrastructură, comerț și investiții. Ne dorim să dezvoltăm această cooperare și pe alte paliere, precum infrastructura economică și strategică, conexiuni în domeniul transportului și al energiei, industria de apărare, industria chimică, alimentară și de construcții de mașini, prin implementarea Planul de acțiune comună pentru perioada 2022-2026 convenit între țările noastre”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, menționând faptul că schimburile comerciale bilaterale se bazează pe produse finite de înaltă calitate și valoare adăugată ridicată.

Referindu-se la perspectivele relațiilor dintre România și Polonia, șeful Executivului român a amintit că în 2024 cele două țări vor marca 105 ani de relații diplomatice, debutul sezonului cultural româno-polonez, precum și organizarea celei de-a 5-a runde de consultări interguvernamentale bilaterale.

Premierul Marcel Ciolacu și președintele polonez Andrzej Duda au abordat în cadrul întrevederii și teme legate consecințele agresiunii ruse asupra Ucrainei. România și Polonia sunt parteneri și aliați de încredere, care împărtășesc aceeași viziune în ceea ce privește riscurile de securitate actuale din regiune, precum și în ceea ce privește riscul reprezentat de Rusia pentru securitatea internațională.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.