Acasă Externe Agenda Europeana Ținerea României și Bulgariei la poarta Spațiului Schengen, „nedreaptă și nejustificată”

Ținerea României și Bulgariei la poarta Spațiului Schengen, „nedreaptă și nejustificată”

DISTRIBUIȚI

 169965 – 12092023 – Președintele Parlamentului European declară ținerea României și Bulgariei la poarta Spațiului Schengen ca fiind nedreaptă și nejustificată.

Amânările succesive ale deciziei privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen de liberă circulație înseamnă un prejudiciu dublu pentru cele două țări, limitarea dreptului privind libertatea de mișcare și costuri suplimentare pentru economiile lor – a declarat marți, la Strasbourg, președintele Parlamentul European, Roberta Metsola.

De 12 ani, membre cu drepturi depline ale Uniunii Europene, României și Bulgariei continuă să li se refuze dreptul la libera circulație a persoanelor și mărfurilor. Cetățenii celor două țări sunt singurii din familia europeană obligați să piardă timp cu controalele la frontieră, dar cele mai mari pagube sunt de natură economică, realitate confirmată de președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat recent că Guvernul României intenționează să ceară despăgubiri Uniunii Europene pentru că menținerea țării noastre în afara Spațiului Schengen implică pierderi economice de până la 2% din Produsul nostru Intern Brut. Economiștii independenți au calculat prejudiciul României la 200 de milioane de euro pe lună.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat în mai multe rânduri și în trecut că ținerea României și Bulgariei la poarta Spațiului Schengen este nedreaptă și nejustificată. În iulie, Parlamentul vota o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen până la sfârșitul acestui an.

De asemenea, Spania, ce deține în prezent președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a plasat acest obiectiv printre prioritățile sale. Decizia trebuie luată de șefii de stat și de guvern, iar Austria este singura țară care continuă să se opună. Sursa: romania-actualitati.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.