Acasă Politic Întrevederea dintre ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu și Trimisul Special al Canadei...

Întrevederea dintre ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu și Trimisul Special al Canadei pentru UE și Europa, Stéphane Dion

DISTRIBUIȚI

170339 – 26102023 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut miercuri, 25 octombrie 2023, o întrevedere cu Trimisul Special al Canadei pentru UE și Europa, Stéphane Dion.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la criza creată de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, precum și la cea generată de atacurile teroriste ale Hamas împotriva Statului Israel la 7 octombrie 2023.

Ministrul afacerilor externe a subliniat importanța menținerii unității transatlantice și a cooperării cu partenerii internaționali care împărtășesc valorile democrației și drepturilor omului, în acest context deosebit de dificil. A reiterat poziția fermă a României privind acordarea de sprijin Ucrainei, atât timp cât este necesar. A subliniat importanța implementării deciziilor Summitului NATO de la Vilnius privind apărarea înaintată și consolidarea Flancului Estic. Oficialul român a evidențiat necesitatea unei atenții sporite a partenerilor transatlantici pentru regiunea Mării Negre, spațiu de importanță strategică, materializată inclusiv printr-un sprijin susținut pentru Republica Moldova.

Ministrul Luminița Odobescu a reiterat importanța continuării sprijinului Aliat acordat României pentru diminuarea riscurilor la granița cu Ucraina în contextul atacurilor Rusiei asupra acestui stat.

Interlocutorul canadian a exprimat aprecierea pentru eforturile României vizând Ucraina, extrem de bine percepute în Canada, stat în care locuiește o comunitate ucraineană foarte numeroasă.

Cei doi oficiali au punctat stadiul excelent al relațiilor dintre România și Canada, atât la nivel bilateral, cât și multilateral, cu accent pe cooperarea strânsă în cadrul NATO și al formatului UE-Canada.

Din perspectivă bilaterală, ambasadorul Dion a subliniat importanța cooperării în domeniul energiei, unde implicarea Canadei este tradițională, substanțială și consolidată. Colaborarea din sectorul nuclear civil, inclusiv din perspectiva tranziției către surse de energie mai puțin poluante, constituie un domeniu de excelență și reflectă caracterul complex al relației bilaterale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.