Acasă Anchete Justitie ONG-urile cu active patrimoniale sub 16 milioane lei nu vor mai fi...

ONG-urile cu active patrimoniale sub 16 milioane lei nu vor mai fi obligate să aibă censor

DISTRIBUIȚI

170411 – 03112023 –  Guvernul a adoptat în ședința de joi Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociații și fundații inițiat de Ministerul Justiției. Proiectul va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, arată că asociațiile și fundațiile sunt actori esențiali pentru protejarea drepturilor omului și libertăților cetățenești și au un rol crucial pentru funcționarea democrației și a societății românești. Măsurile propuse acum pentru digitalizarea și debirocratizarea domeniului reprezintă un sprijin pentru ele și, indirect, pentru beneficiarii acestora, cetățenii. ”Proiectul este rezultatul a doi ani de dezbateri și a zeci de întâlniri la care au participat peste 70 de organizații neguvernamentale. Este foarte important faptul că Guvernul a păstrat regulile de sponsorizare, ceea ce înseamnă că atât companiile, cât și micro-întreprinderile și persoanele fizice pot susține cauze în care cred sau servicii sociale ori de sănătate insuficient furnizate de către stat”, a declarant Gorghiu.

Printre măsurile propuse se numără modernizarea Registrului Unic al Asociațiilor și Fundațiilor (RUAF), cu informații adecvate, corecte și actualizate. Registrul va permite accesul în orice moment la informații despre asociațiile și fundațiile înregistrată în România. Finanțarea pentru registru va fi asigurată prin PNRR, prin intermediul unui proiect al Ministerului Justiției cu o valoare de peste 5,2 milioane lei.

De asemenea, sunt propuse măsuri pentru debirocratizarea procedurilor legate de înființarea asociațiilor și fundațiilor. În viitor folosirea cuvintelor „național” sau „român” va fi lăsată la aprecierea instanței, fără să mai fie nevoie de acordul SGG.

Alte măsuri vizează eliminarea obligației numirii unui cenzor/comisii de cenzor pentru asociațiile al căror activ patrimonial nu depășește 16 milioane lei, precum și modificări ale procedurii de acordare a statutului de utilitate publică, care nu se va mai putea refuza din considerente de oportunitate.

În prezent, în România numărul total de ONG-uri înregistrate este de 137.963 (asociații – 114.714, federații – 1624, fundații – 20.779, persoane juridice străine – 39 și uniuni – 807). Numărul ONG-urilor de utilitate publică este de 194.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.