Acasă Economie Ștefan Vuza se retrage din funcția de CEO Chimcomplex

Ștefan Vuza se retrage din funcția de CEO Chimcomplex

DISTRIBUIȚI

170430 – 06112023 – Ștefan Vuza, președinte și CEO al companiei Chimcomplex aa renunțat la mandatul de CEO al companiei și rămâne membru al Consiliului de Administrație. Într-un comunicat de presă, Vuza a anunțat că a atins ”obiectivul asigurării continuității și dezvoltării activității companiei într-un context socio-economic instabil” și că se va ocupa de extinderea investițiilor regionale strategice ale Grupului CRC (Compania Română de Chimiei este format din 18 companii.).

Începând cu data de 1 noiembrie, Florian Staicu, director de operațiuni Chimcomplex, a fost numit interimar, pentru 6 luni, la conducerea Chimcomplex.

Chimcomplex este principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune, specializat în polioli, clorosodice și oxo-alcooli. Este o companie strategică pentru economia românească, cel mai mare combinat de produse chimice, cu 2 platforme industriale la Onești și Râmnicu Vâlcea.

Chimcomplex Borzești este o companie producătoare de produse chimice, deținută în proporție de 87,77 % de CRC Alchemy Holding B.V. (fosta A2 Impex SRL) cu sediul în Amsterdam, fiind o societate din grupul SCR (Serviciile Comerciale Române – Sinterom Cluj-Napoca, Contactoare Buzău, Chimcomplex Borzești, Iașitex Iași, Uzuc Ploiești, Nova Textile Bumbac Pitești, Caromet Caransebeș, Someș Dej, Aisa Invest Cluj-Napoca și Inav București, precum și A1 Impex SRLA2 Impex SRL și A4 Impex SRL, prin care sunt deținute celelalte firme), controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza.

În anul 2018 Chimcomplex a achiziționat 5 grupe de active Oltchim, devenind astfel cel mai mare combinat chimic din România.

Construcția Combinatului Chimic Borzești a fost începută în anul 1954, în 1959 intrat în funcțiune prima instalație, fabrica de oxigen, care asigura oxigenul necesar lucrărilor de construcții de pe platforma industrială și de pe șantierele din orașul Onești. Ulterior s-au realizat instalațiile de detoxan și monoclorobenzen, după care în 1960 au fost puse în funcțiune uzina de sodă caustică cu instalațiile: electroliză cu diafragmă, clor lichid, acid clorhidric, evaporare-topire și instalațiile pentru fabricarea clorurii de var și a hexacloranului.

Între anii 1960-1970, au început să funcționeze instalațiile producătoare de clorură de metilen, PVC emulsie și suspensie, perclorvinil, tricloroetilenă, acid monocloracetic, erbicide pe bază de acid 2,4-D, acetilenă.

Primul director al combinatului Chimic Borzești a fost Costache Sava. O parte din personalul Combinatului Chimic Borzești a fost pregătit la Uzina Chimică Turda (pusă în funcțiune în 1913 și reconstruită după distrugerile din cel de-al Doilea Război Mondial în 1946) care avea un profil de producție asemănător.

Structura principalelor două fluxuri tehnologice a fost completată cu fluxul produselor clorosodice și derivate și fluxul produselor organice de sinteză în cadrul căreia s-a evidențiat linia acetilenă–policlorură de vinil.

În anul 1990 combinatului s-a separat ca unitate distinctă din Platforma Petrochimică Borzești iar în 1991 s-a transformat în societate comercială sub denumirea de Chimcomplex S.A.

Între noiembrie 1994-noiembrie 1996 a avut loc retehnologizarea producției de sodă caustică și produse clorosodice. În colaborare cu firma KRUPP UHDE din Germania, s-a construit complexul „SODA M”, cu tehnologia electrolizei cu membrană schimbătoare de ioni.

În iunie 2003 soacietatea a fost privatizată și a intrat în grupul SCR. În august 2008, compania avea o capitalizare de 110,9 milioane lei (31,4 milioane euro).

În anul 2018 Chimcomplex S.A. a achiziționat 5 grupe de active Oltchim, astfel devenind cel mai mare combinat chimic din România.

Născut la Iaşi pe 15 septembrie 1969, omul de afaceri Ştefan Vuza – acţionar majoritar indirect al combinatului chimic Chimcomplex, ocupă primul loc în clasamentul celor mai mari 100 de deţinători de acţiuni de la bursa de la Bucureşti.

Absolvent al Liceului Militar de la Craiova, al Şcolii Militare de Ofiţeri Activi de la Piteşti și

al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale (ASE) din Bucureşti, Vuza şi-a început cariera profesională în 1993 ca administrator la Durău SA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.