Acasă Politic Din cauza salariilor, și muzeografii anunță acțiuni de protest

Din cauza salariilor, și muzeografii anunță acțiuni de protest

DISTRIBUIȚI

 170896 – 29122023 – Federația Sindicatelor CulturMedia a transmis Guvernului o scrisoare deschisă în care anunță intenția personalului muzeal de a declanșa proteste începând cu 15 ianuarie 2024, Ziua Culturii Naționale, și care vor culmina cu greva generală.

Sindicatele consideră că unele măsuri referitoare la salarizare sunt o nedreptate și o gravă ofensă pentru întregul sector muzeal din România, respectiv pentru personalul din muzeele publice și atrag atenția că majorările salariale au în vedere doar personalul din aparatul central și local al Ministerului Educației și personalul Bibliotecii Naționale, ceea ce duce la decalaje între diversele categorii de muzeografi.

”Pentru a nu fi înțeleși greșit, considerăm că majorarea salariilor este necesară pentru toate categoriile de muzeografi, indiferent de ministerul sau instituția care le coordonează activitatea. Nivelul salarial actual este unul extrem de precar, atât în raport cu costurile de trai, dar mai ales în raport cu nivelul de pregătire și de complexitate a activității. Acest nivel de salarizare a condus la un deficit major de specialiști în domeniu cu care instituțiile muzeale se confruntă și care pune presiune și mai mare pe salariații existenți.

Deși calificarea și munca zilnică de muzeograf necesită pregătire continuă, inclusiv în domeniul comunicării, această categorie de salariați este de mulți ani Cenușăreasa Culturii!”, se menționează în scrisoarea sindicatelor. (…)

Acestea atrag atenția că în domeniul construcțiilor salariul minim pentru personalul necalificat este mai mare decât al majorității angajaților din muzee, situație care descurajează tinerii să se îndrepte spre acest domeniu  și a creat o majoră criză de personal.

”Marile expoziții internaționale, marile proiecte de cercetare arheologică preventivă prilejuite de dezvoltarea infrastructurii naționale, marile proiecte de dezvoltare a infrastructurii culturale se fac exclusiv datorită pregătirii, competenței și atribuțiilor unor specialiști, plătiți însă la nivelul unor categorii necalificate din alte instituții similare”, mai spun sindicatele.

În ceea ce privește protestele, sunt avute în vedere oprirea activității pe toate șantierele de arheologie preventivă gestionate de muzeele publice (cu efect asupra activității de construcții din România), oprirea întregii activități muzeale (cu excepția conservării preventive a patrimoniului), oprirea activității de clasare a patrimoniului.

De Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2024, sindicatele vor picheta Ministerul Culturii și vor organiza greve de avertisment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.