Acasă Externe Despre managementul integrat al frontierelor, la Chișinău

Despre managementul integrat al frontierelor, la Chișinău

DISTRIBUIȚI

 171290 – 16022024 – În zilele de 15 și 16 februarie 2024, la Chișinău are loc a 9-a ședință a HUB-ului de Securitate al UE, un eveniment care la această ediție pune accentul pe cooperarea regională pentru securitatea și managementul integrat al frontierelor.

 Evenimentul întrunește circa 100 de oficiali de rang înalt și experți în domeniul securității, inclusiv Comisarul European pentru afaceri interne, Ylva Johansson, ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks,  președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului României, Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova, Lilian Carp, consilierul din cabinetul Președintelui în domeniul apărării și securității naționale și Secretarul Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova, Stanislav Secrieru.

Discuțiile vizează îmbunătățirea gestionării integrate a frontierelor având la bază interoperabilitatea între structuri precum Europol, Frontex, forțele polițienești din state europene și instituții din domeniul apărării, securității și ordinii publice din Republica Moldova, pentru creșterea capacității de identificare și evaluare a riscurilor în adresa securității regionale, creșterea siguranței persoanei, reducerea timpului de așteptare în punctele de trecere a frontierei, reducerea contrabandei, a migrației ilegale și a altor fenomene ilicite la punctele de intrare sau ieșire a frontierei.

 Comisarul European pentru afaceri interne, Ylva Johansson a declarat că Uniunea Europeană își menține angajamentul ferm pentru o colaborare strânsă cu Republica Moldova pentru asigurarea securității regionale, în special când în vecinătate Rusia continuă războiul nejustificat asupra Ucrainei.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks a arătat că parcursul european al Republicii Moldova implică și o atenție sporită asupra securității interne și gestionarii frontierelor, cu atât mai mult în contextul provocărilor de securitate generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

În contextul valului de dezinformare online cu iz estic, senatorul Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională, a insistat asupra necesităţii construirii unor mecanisme legale şi instituţionale prin care statele democratice să facă faţă folosirii cu rea intenţie a noilor tehnologii, mai ales când vine vorba de „fake news” şi „deepfake”.

”Nu avem nicio îndoială că se va încerca generarea unor presiuni asupra bunei desfăşurări a alegerilor în ţările noastre. Tocmai de aceea, trebuie construite instrumentele necesare şi să ne bazăm pe un sprijin reciproc. Schimbul de experinţă şi dialogul sunt esenţiale în acest sens”, a spus Pauliuc.

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros „Așezați la aceeași masă reușim să avem tabloul la nivel macro al riscurilor și amenințărilor, putând acționa integrat și focusat în înlăturarea imediată a pericolelor. Încă o dată se dovedește că împreună suntem mai puternici în lupta cu războiul, formele hibride ale acestuia, criminalitatea transfrontalieră, crima organizată, traficul cu droguri, arme, terorismul, extremismul, migrația ilegală și alte aspecte criminale ce țin de dinamica războiului din apropiere”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.