Acasă Opinii/Analize Sondaj de opinie INSCOP Research: Intenția de vot pentru alegerile prezidențiale

Sondaj de opinie INSCOP Research: Intenția de vot pentru alegerile prezidențiale

DISTRIBUIȚI

171169 – 01022024 –  Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în ianuarie 2024, peste jumătate dintre români ar prefera un președinte care să fie bărbat, de dreapta și independent politic.

Datele au fost culese în perioada 16 – 24 ianuarie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Atribute președinte

Independent versus membru al unui partid politic

Întrebați pentru ce fel de președinte ar opta între un independent și un membru al unui partid politic, 55% spun că ar alege un independent, 36.1% un membru al unui partid politic, iar 9% nu știu sau nu răspund.

Își exprimă preferința pentru un candidat independent politic mai ales: femeile, gulerele gri, locuitorii din urban, cei cu un venit mai redus. Bărbății, persoanele cu educație primară, cei inactivi potențial activi, locuitorii din regiunile sudice ar prefera cel mai mult un membru al unui partid politic pentru funcția prezidențială.

De stânga versus de dreapta

50.4% dintre cei chestionați spun că ar prefera un președinte de dreapta, 20.7% unul de stânga, iar 28.9% nu știu sau nu răspund.

Votanții Alianței Dreapta Unită, ai PNL și ai AUR, bărbații, cei inactivi potențial activi, gulerele albastre, locuitorii din București își exprimă preferința pentru un președinte de dreapta într-o proporție mai mare decât media. Ar prefera mai degrabă un președinte de stânga mai ales: votanții PSD, persoanele peste 60 de ani.

Mai tânăr versus mai cu experiență

46.8% dintre români ar prefera un președinte mai tânăr, chiar dacă nu are suficientă experiență, iar 48.9% un președinte mai cu experiență, chiar dacă este mai vârstnic. Ponderea non-răspunsurilor este de 8.2%.

Își exprimă preferința pentru un președinte mai tânăr în special: votanții Alianței Dreapta Unită și ai AUR, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei cu educație medie sau superioară, angajații la privat. Votanții PSD și ai PNL, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, inactivii pasivi ar prefera într-o proporție mai mare decât media un președinte mai cu experiență, chiar dacă este mai vârstnic.

Bărbat versus femei

53.8% dintre participanții la sondaj spun că ar prefera un președinte care să fie bărbat, iar 31% un președinte femeie. 15.2% nu știu sau nu răspund.

Votanții PSD, ai PNL și ai AUR, bărbații, cei cu vârsta peste 60 de ani, inactivi pasivi, locuitorii din urbanul mic, angajații la stat își exprimă preferința pentru un președinte bărbat într-o proporție mai mare decât celelalte categorii de populație. Ar prefera un președinte femeie mai ales: femeile, persoanele cu vârsta sub 30 de ani, cei inactivi potențial activi.

Opiniile votanților privind candidatul prezidențial cel mai potrivit al partidului

Candidat președinție din partea PSD (întrebare deschisă adresată votanților doar  PSD)
Întrebați care cred că ar fi cel mai potrivit candidat pentru funcția de președinte al României din partea PSD, 32.3% dintre votanții Partidului Social Democrat îl indică spontan pe Marcel Ciolacu, 18.8% pe Mircea Geoană, 9.8% pe Victor Ponta, 4.9% pe Gabriela Firea, iar 3.9% altul. 29.1% dintre votanții PSD nu știu sau nu pot aprecia, iar 1.2% nu răspund.

Candidat președinție din partea PNL (întrebare deschisă adresată votanților doar PNL)
15.1% din votanții PNL indică spontan drept candidatul cel mai potrivit din partea PNL pe Nicolae Ciucă,  7.7% pe Emil Boc,  7.7% pe Mircea Geoană,  1.5% pe Ilie Bolojan, 0.4% pe Rareș Bogdan, iar 10% altul. 56.9% dintre votanții liberali nu știu sau nu pot aprecia, iar 0.7% nu răspund.

Candidat președinție din partea AUR (întrebare deschisă adresată votanților doar AUR)
53.6%% din votanții AUR indică spontan drept candidatul cel mai potrivit al formațiunii  pe George Simion,  17.9% pe Diana Șoșoacă, 0.3% pe Claudiu Târziu, iar 3.2% altul. 25% dintre votanții AUR nu știu sau nu pot aprecia.

Candidat președinție din partea ADU (întrebare deschisă adresată doar votanților ADU)
21.2% din votanții Alianței Dreapta Unită indică spontan drept candidatul cel mai potrivit pe Cătălin Drulă,  8.2% pe Mircea Geoană,  5.4% pe Dan Barna, 4.1% pe Ludovic Orban, 3.4% Laura Codruța Kovesi, 0.2% Eugen Tomac, iar 11.8% altul. 45.8% dintre votanții Alianței Dreapta Unită nu știu sau nu pot aprecia.

https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2024/02/01.02.24-Sondaj-INSCOP-News.ro-Partea-4-Alegeri-prezidentiale-capitolul-2.pdf

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.