Acasă Politic Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la conferința “Restoring Justice for Ukraine”

Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la conferința “Restoring Justice for Ukraine”

DISTRIBUIȚI
fotomae.ro

171723 – 03042024 –  Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat la Haga la conferința “Restoring Justice for Ukraine”, organizată de autoritățile din Regatul Țărilor de Jos.

În cadrul reuniunii, șefa diplomației române a evidențiat poziția consecventă a României de utilizare a tuturor instrumentelor de drept internațional pentru tragerea la răspundere a celor vinovați pentru agresiunea împotriva Ucrainei, inclusiv prin demersuri concrete în fața unor instanțe juridice internaționale: Curtea Penală Internațională, Curtea Internațională de Justiție și Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

“Este imperativ să transmitem împreună un mesaj puternic și unitar pentru justiție și tragere la răspundere. Nu poate exista pace fără justiție și nu trebuie să ne oprim sau să diminuăm eforturile de urmărire și de realizare a acestui obiectiv”, a menționat ministrul afacerilor externe.

În încheierea intervenției sale, ministrul afacerilor externe a subliniat că “eficiența demersului nostru pentru justiție și tragere la răspundere pentru Ucraina depinde, în mare măsură, de sprijinul, determinarea și coerența noastră în acțiune. Prin urmare, trebuie să continuăm și să intensificăm dialogul și colaborarea noastră internațională în toate formatele posibile.”

Autoritățile române au întreprins acțiuni constante în vederea sprijinirii demersurilor de tragere la răspundere a Rusiei pentru agresiunea împotriva Ucrainei și pentru consecințele acesteia, utilizând, în acest sens, instrumentele dreptului internațional și cadrul instituțional specific al justiției internaționale

Astfel, România s-a numărat printre statele care, la 2 martie 2022, au sesizat Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI) solicitând anchetarea crimelor de război, a crimelor împotriva umanității și genocidului comise în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. În cursul anului 2022, România a oferit o contribuție financiară voluntară, în valoare de 100.000 de euro, la Fondul Fiduciar al CPI destinat sprijinirii activității Biroului Procurorului, în contextul investigațiilor din Ucraina pentru comiterea de crime de război, crime împotriva umanității și crime de genocid.

De asemenea, România face parte la Grupul Nucleu care lucrează la identificarea celor mai potrivite modalități juridice pentru înființarea, cât mai curând posibil, a unui Tribunal special pentru sancționarea crimei de agresiune săvârșite în Ucraina.

În egală măsură, România a depus o declarație de intervenție în procedurile inițiate de Ucraina contra Federației Ruse la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), având ca obiect diferendul referitor la acuzații de genocid în temeiul Convenției privind prevenirea și reprimarea crimei de genocid. Totodată, România a depus o declarație de intervenție în cauza Ucraina contra Federației Ruse aflată pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), privind încălcările drepturilor omului comise de Rusia, în contextul agresiunii împotriva Ucrainei.

 România participă la echipa comună de anchetă privind infracțiuni de război și infracțiuni contra umanității comise în contextul atacului militar asupra Ucrainei, constituite cu sprijinul Eurojust.

România participă, de asemenea, și la Acordul parțial extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, instituit prin Rezoluţia CM/Res(2023)3, adoptată de Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei la Strasbourg, la 12 mai 2023.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.