Acasă Politic Pregătiri pentru Summitul NATO de la Washington

Pregătiri pentru Summitul NATO de la Washington

DISTRIBUIȚI

171735 – 04042024 –  Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat la prima sesiune a reuniunii Consiliului Nord-Atlantic (NAC) în format aliat, care a deschis reuniunea miniștrilor de externe ai NATO ce se desfășoară la Bruxelles în perioada 3-4 aprilie, prima cu participarea Suediei ca membru al Alianței.

Reuniunea a prilejuit un schimb de opinii cuprinzător privind temele majore de pe agenda NATO în pregătirea Summit-ului de la Washington. Au fost discutate contracararea amenințărilor actuale la adresa Alianței, sprijinul politic și practic pentru Ucraina și consolidarea cooperării cu partenerii NATO.

Aliații au convenit asupra necesității de a sprijini Ucraina în acest moment critic și să avanseze cu planificarea unui rol mai mare al NATO în coordonarea asistenței de securitate și a instruirii.

Miniștrii au discutat, de asemenea, despre provocările de securitate din vecinătatea de sud a Alianței, inclusiv despre amenințarea persistentă a terorismului. De asemenea, au fost analizate concluziile grupului de experți numit în octombrie 2023 pentru revizuirea abordării NATO față de vecinii săi din sud, care vor fi analizate și la Summit-ul de la Washington.

Oficialul român a evidențiat faptul că, în actualul context de securitate, NATO trebuie să se concentreze din nou asupra misiunii sale principale de apărare colectivă, prin efortul solidar al tuturor statelor membre.

Reamintind ultimele incidente de securitate care au afectat teritoriul aliat, ministrul Odibescu a reiterat importanța consolidării măsurilor de descurajare și apărare pe întregul Flanc Estic, de la Marea Neagră la Marea Baltică. A subliniat că, pentru a gestiona efectele imediate, dar și consecințele pe termen lung ale agresiunii ruse asupra securității euro-atlantice, este nevoie de implementarea deplină a deciziilor privind postura aliată de descurajare, conform angajamentelor de la Vilnius. În context, ministrul a reliefat importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică, solicitând menținerea vigilenței NATO cu privire la evoluțiile din această regiune.

În perspectiva Summit-ului de la Washington, România a pledat și pentru o angajare politică și practică sporită în sprijinul Ucrainei, punctând sprijinul multi-dimensional pe care țara noastră continuă să îl acorde țării vecine. A apreciat că asistența pentru Ucraina trebuie dublată de măsuri pentru consolidarea rezilienței și securității  altor state vulnerabile din regiunea extinsă a Mării Negre, care sunt, la rândul lor, profund afectate de consecințele agresiunii ruse.

Totodată, ministrul a scos în evidență importanța relației de parteneriat cu statele din Vecinătatea Sudică a NATO, susținând aprofundarea dialogului și a cooperării în domeniile în care implicarea Alianței poate aduce valoare adăugată și poate contribui la consolidarea capacității acestor state de a gestiona provocările cu care se confruntă în actualul context de securitate.

De asemenea, ministrul afacerilor externe român a avut o întrevedere cu omologul francez Stéphane Séjourné, cu care a discutat despre situația preocupantă de securitate din regiunea Mării Negre, importanța consolidării posturii de descurajare și apărare în România (unde Franța are rolul cheie de națiune-cadru a Grupului de Luptă), continuarea sprijinului politic și practic pentru Ucraina și a sprijinirii rezilienței R. Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.