Acasă Politic Bucuresti: Mona Pivniceru pune piedică preşedintelui

Bucuresti: Mona Pivniceru pune piedică preşedintelui

DISTRIBUIȚI

117991 – 25032013 – Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a propus luni, la dezbaterea despre Curtea Constituţională a României (CCR) şi modificarea Legii Fundamentale, ca membrii CCR să fie numiţi de Parlament, Guvern şi puterea judecătoarească, întrucât actuala modalitate de stabilire a componenţei nu asigură echilibrul între puteri.

„Felul în care este organizată CCR în prezent, din şase reprezentanţi ai Parlamentului, trei ai Camerei Deputaţilor şi trei ai Senatului, şi trei ai Preşedinţiei, rezultă limpede că în această compunere ei nu asigură echilibrul între puteri şi controlul reciproc al puterilor”, a afirmat Pivniceru, propusă de Senat pentru a fi membru al CCR.

Ea a arătat că formula de desemnare a componenţei Curţii Constituţionale trebuie să fie stabilită, în urma modificării Constituţiei, prin algoritmul „trei membri ai Parlamentului, trei ai Guvernului şi trei ai puterii judecătoreşti”.

„Acest organism situat deasupra puterilor în stat ar trebui să aibă în compunerea sa câte trei reprezentanţi ai fiecărei puteri: trei ai Parlamentului, trei ai Guvernului şi trei ai puterii judecătoreşti, pentru că, cred eu, numai în această formulă s-ar asigura echilibrul şi controlul reciproc al puterilor în stat. Formula aceasta nu este o inovaţie, sunt mai multe state care au inclus în compunerea CCR alături de Legislativ şi Executiv şi puterea judecătorească”, a spus Pivniceru.

Ea a mai spus că în spiritul Constituţiei şi al principiului echilibrului între puterile statului ar trebui ca şi Curtea Constituţională şi „puterea judecătorească să nu poată să îşi extindă sau să îşi aroge competenţe în plus”.

Întrebată de jurnalişti referitor la numirea lui Daniel Morar de către preşedintele Băsescu în cadrul CCR, Pivniceru a refuzat să răspundă direct, răspunzând tot cu o întrebare: „Discutaţi despre proiectul viitoarei Constituţiei cam ce valenţe profesionale ar trebui să aibă candidaţii?”.

De asemenea, întrebată de ce crede că preşedintele României nu ar mai trebui să facă numiri în Curtea Constituţională, ea a răspuns că este vorba de echilibrul între puterile statului.

„Pentru că în mod tradiţional, în orice stat democratic, sunt trei puteri care trebuie să se afle în echilibru. În aceste trei puteri, fiecare putere trebuie să îşi propună trei candidaţi sau câţi or fi ei în mod egal, să asigure controlul reciproc şi separaţia puterilor”, a afirmat ministrul Justiţiei. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.