Acasă Centru Brasov Brașov: Traian Băsescu: România este un mare furnizor de inteligenţă

Brașov: Traian Băsescu: România este un mare furnizor de inteligenţă

DISTRIBUIȚI

– 127253 – 308032014  – Romania este un mare furnizor de inteligenta, resursa mai valoroasa decat aurul de la Rosia Montana sau gazele de sist, a declarat presedintele Traian Basescu, sambata, la gala de premiere a „Entrepreneurship 2014”, un maraton de programare IT la care au participat 50 de studenti si care a avut loc timp de doua zile la Brasov.

„Astazi dascalii vor pune laurii pe capul castigatorilor. Evenimentul arata doua lucruri: inteligenta si generozitate (…) Programele pe care le-ati realizat vor fi daruite UE pentru a fi distribuite, implementate, in orice alt stat al UE”, a mai afirmat presedintele.

Presedintele a subliniat ca modernizarea informatizarii este una dintre solutiile recuperarii decalajelor intre Romania si celelalte state membre UE.

Traian Basescu a subliniat ca in Romania exista cadrul necesar ca o industrie IT sa se dezvolte in cele mai bune conditii, reamintind ca viteza Internetului in tara noastra este in topul celor mai mari din lume.

„Avem un sistem fiscal pentru companiile IT favorabil si, cel mai important lucru, inteligenta si placerea tinerilor romani de a se afla in fata unui calculator. In 90% din cazuri, daca le pui in fata o sapa si un calculator, vor prefera sa se aseze in fata calculatorului. Nativ ne indreptam catre o munca intelectuala si mai putin catre dat cu sapa”, a mai spus presedintele razand, adaugand apoi: „Slava Domnului ca avem 10% care se indreapta si catre datul cu sapa”.

Pe de alta parte, seful statului a mai apreciat ca „Romania e o tara, datorita resursei umane pe care o are, in care nicio mare firma IT nu si-a permis sa nu existe, sa nu aiba un centru daca nu national, macar regional”.

„Marile firme IT vin ele unde exista resursa umana si talentul. Romania e un mare furnizor de inteligenta”, a tinut sa sublinieze seful statului, facand o trecere in revista a marilor companii IT prezente in Romania, in frunte cu Oracle.

In context, Traian Basescu a precizat ca Oracle, cu al carui vicepresedinte de origine romana a discutat de mai multe ori, a pornit in Romania de la 10 angajati in Bucuresti, iar acum  are 2.200 de tineri romani selectati, motiv pentru care „Romania a devenit cel mai mare exportator de softuri industriale dupa Oracle USA”.

Presedintele a profitat de ocazie pentru a sublinia ca valorificarea acestei inteligente si a avantajelor pe care ea le poate aduce Romaniei „necesita si ceva bani”, facand un apel la guvernanti sa foloseasca sumele puse la dispozitie de Uniunea Europeana.

„Sunt 106 milioane de euro care trebuie cheltuiti in 2 ani, 2014-2015, in programe de creare de locuri de munca pentru tineri. Ar fi o eroare si o pierdere imensa daca nu ar utiliza cei 106 milioane de euro de la CE pentru a-i pune la dispozitia tinerilor”, a declarat presedintele, facand referire si la suma de 450 de milioane de euro pe care CE ii pune la dispozitie Romaniei pentru persoanele defavorizate, din care jumatate ar putea fi alocata tinerilor.

„Inteligenta este o resursa mult mai valoroasa decat aurul de la Rosia Montana si decat gazele de sist. Avem si o proba: Japonia, o tara cu zero resurse. Unde a putut sa ajunga folosind inteligenta acelui popor! Avem si noi sansa sa avem aceasta avere usiasa – inteligenta”, a declarat presedintele, spunand ca vede Romania „capabila sa isi valorifice resursa de inteligenta si sa ajunga unul din campionii modernizarii”.

Traian Basescu a facut din nou un apel ferm catre guvernanti sa valorifice in acest scop banii primiti de la Uniunea Europeana. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.