Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Cristian Diaconescu: România riscă să rămână fără gaze la iarnă

Bucureşti: Cristian Diaconescu: România riscă să rămână fără gaze la iarnă

DISTRIBUIȚI

129142 – 17062014 – Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe si candidat la prezidentiale din partea PMP, a vorbit, luni seara, despre amenintarea energetica a Rusiei, care a sistat livrarea de gaze pentru Ucraina.

„Iata ce inseamna arma energetica si ce inseamna ca Romania si alte state sunt lipsite de alternative – sa ne amintim de esecul Nabbuco. Iata ce usor alte state pot fi puse intr-o situatie dezastruoasa din punct de vedere economic”, a declarat Diaconescu la B1 TV.

Acesta a precizat ca, desi autoritatile romane au asigurat ca tara noastra nu va fi afectata in urma acestei decizii a Rusiei, iar Moscova a afirmat ca nu va inceta furnizarile catre Europa, Romania s-ar putea confrunta cu o problema serioasa la iarna, iar R. Moldova ar putea ramane fara gaze chiar in cateva ore.

„Romania depinde in proportie de 30% (de livrarile de gaz rusesc – n.r.), dar sunt tari ca Ungaria, Slovacia, R. Moldova, Serbia, care au o dependenta dincolo de 88%. E posibil, in cateva ore, gazul de la masina de gatit sa se opreasca. Oficialii romani ar fi trebuit sa spuna ca, daca se suprapun doua crize, intreruperea gazului si, la iarna, temperaturile coboara sub limita, problema devine grava. O masura ar fi inchiderea unor combinate (…), dar nu e o solutie, o solutie ar fi o strategie europeana”, a argumentat fostul consilier prezidential.

Declaratiile lui Cristian Diaconescu vin in contextul in care Rusia a sistat, luni dimineata, livrarile de gaze catre Ucraina pe fondul neachitarii datoriei de miliarde de euro si a impus masura platii in avans. Totusi, Moscova a asigurat ca va continua sa livreze gaze Europei. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.